Máte rádi řezy nebo hledáte skvělý recept na řezy, kterými skvěle pohostíte například návštěvu? Tyto řezy s mascarpone a zakysanou smetanou jsou přesně pro vás a pro tyto účely. Dokonale poslouží jako úžasný dezert například ke kafíčku a všichni si na nich pochutnají.
Ingredience
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
Krém
- 250 g mascarpone
- 200 ml zakysané smetany
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- Šťáva z 1 citronu
- Kůra z 1 citronu (nepovinné, nejlépe z BIO citronu)
Postup
- Nejprve si připravte těsto tak, že ve velké míse smíchejte hladkou mouku s máslem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte vejce a hněťte, dokud nezískáte hladké těsto. Potom těsto zakryjte fólií a dejte ho odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
- Zatím si připravte krém. V misce smíchejte mascarpone se zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem, šťávou a případně i kůrou z citronu, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto vytáhněte z lednice a rozválejte ho na pomoučené pracovní ploše nebo vále na tloušťku asi tak 5 mm. Potom dejte těsto na plech vyložený pečicím papírem.
- Na rozválené těsto naneste vrstvu připraveného krému a rovnoměrně ho rozetřete.
- Plech s těstem a krémem vložte do předehřáté trouby a pečte asi tak 20 minut.
- Po upečení vytáhněte plech z trouby a nechte řezy vychladnout.
- Po vychladnutí nakrájejte na čtverečky nebo obdélníky podle vašeho vkusu.
- Podávejte tyto úžasné řezy s mascarpone a zakysanou smetanou. Navíc můžete podávat například se zmrzlinou nebo se šlehačkou.