Tato vynikající a opravdu klasická rybí polévka z kapra je tradiční český recept, který se často připravuje během vánočních svátků a mnoho z nás si bez ní nedokáže Vánoce a Vánoční večeři ani představit. Máte kapra? Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření této výborné polévky ať už jsou Vánoce nebo ne.
Ingredience
- 1 kapr (přibližně 1,5 kg)
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 mrkve nakrájené na kolečka
- 2 petržele nakrájené na kolečka
- 1 pórek nakrájený na kolečka
- 2 bobkové listy
- 5 nových brambor oškrábaných a nakrájených na malé kostky
- Sůl a pepř podle chuti
- Šťáva z jednoho citronu
- 1 polévková lžíce oleje
Postup
- Kapra nejprve očistěte, vykostěte a nakrájejte na menší kousky. Hlavu a ocas si nechte stranou pro přípravu rybího vývaru.
- V hrnci osmahněte na oleji cibuli dozlatova.
- Přidejte kousky kapra a krátce je osmahněte.
- Přidejte nakrájené zeleninu a nechte ji krátce orestovat.
- Zalijte vše vodou, přidejte hlavu a ocas kapra, přidejte bobkové listy a nechte vařit.
- Po chvíli vaření odstraňte hlavu i ocas a přidejte nakrájené brambory. Nechte vařit, dokud nejsou brambory měkké.
- Přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti.
- Hotovou rybí polévku podávejte teplou například s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.
Tato tradiční rybí polévka z kapra je klasický pokrm, který si můžete připravit jak na Vánoce, tak i kdykoliv během celého roku.