Rybízová bublanina je skvělým způsobem, jak využít čerstvý nebo mražený rybíz a vytvořit lahodný moučník, který je díky kyselkavému rybízu příjemně osvěžující. Tady je recept na rybízovou bublaninu, kterou můžete udělat také s jiným ovocem.
Ingredience
- 2 hrnky rybízu (čerstvého nebo mraženého, může být červený, černý nebo bílý)
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 3/4 hrnku cukru
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku jogurtu (přírodního, neochuceného)
- 1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
- 2 velká vejce
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
- Pokud používáte mražený rybíz, dejte ho na cedník, aby přebytečná voda odkapala.
- Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, jogurt a vejce. Dobře promíchejte.
- Přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Omytý a odkapaný rybíz vmíchejte do těsta.
- Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
- Nalijte těsto do formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu.
- Nechte rybízovou bublaninu chvíli vychladnout, než ji pokrájíte na jednotlivé porce a budete podávat.
- Podávejte rybízovou bublaninu teplou nebo vychladlou. Vzhledem ke kyselkavému rybízu ji můžete také trochu posypat cukrem.
Tato rybízová bublanina je osvěžující a lahodná. Rybíz přidává kyselost, která skvěle kontrastuje se sladkým těstem. Můžete ji servírovat samotnou nebo doplnit třeba šlehačkou, případně nějakou dobrou zmrzlinou.