Rybízová bublanina – recept s čerstvým nebo mraženým rybízem

Rybízová bublanina je skvělým způsobem, jak využít čerstvý nebo mražený rybíz a vytvořit lahodný moučník, který je díky kyselkavému rybízu příjemně osvěžující. Tady je recept na rybízovou bublaninu, kterou můžete udělat také s jiným ovocem.

Ingredience

  • 2 hrnky rybízu (čerstvého nebo mraženého, může být červený, černý nebo bílý)
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 hrnku jogurtu (přírodního, neochuceného)
  • 1/4 hrnku másla (rozpuštěného)
  • 2 velká vejce

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Pokud používáte mražený rybíz, dejte ho na cedník, aby přebytečná voda odkapala.
  3. Ve větší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový extrakt, jogurt a vejce. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte směs mokrých ingrediencí ke směsi suchých ingrediencí a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  6. Omytý a odkapaný rybíz vmíchejte do těsta.
  7. Vymažte plech nebo koláčovou formu máslem nebo olejem.
  8. Nalijte těsto do formy a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
  9. Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud bublanina nezíská zlatavou barvu.
  10. Nechte rybízovou bublaninu chvíli vychladnout, než ji pokrájíte na jednotlivé porce a budete podávat.
  11. Podávejte rybízovou bublaninu teplou nebo vychladlou. Vzhledem ke kyselkavému rybízu ji můžete také trochu posypat cukrem.

Tato rybízová bublanina je osvěžující a lahodná. Rybíz přidává kyselost, která skvěle kontrastuje se sladkým těstem. Můžete ji servírovat samotnou nebo doplnit třeba šlehačkou, případně nějakou dobrou zmrzlinou.

Napsat komentář