Rybízová marmeláda z černého nebo červeného rybízu – recept

Rybízová marmeláda je osvěžující a lahodná a můžete ji připravit z černého nebo červeného rybízu. Navíc rybíz je celkem dostupné ovoce, které obvykle máme všichni na zahrádce a byla by škoda toho nevyužít.

Ingredience

  • 500 g rybízu (černý, červený nebo mix)
  • 400 g cukru (podle kyselosti rybízu)
  • 1 BIO citron (šťáva i kůra)
  • 1 lžička vanilkové esence (volitelně)

Postup

  1. Očistěte rybíz, oddělte bobulky od stopek a opláchněte.
  2. V hrnci smíchejte rybíz, cukr, citronovou šťávu i citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový extrakt nebo esenci pro zvýraznění chuti.
  3. Vařte směs na středním ohni za neustálého míchání. Po nějakém čase se rybíz rozbije a začne se měnit na marmeládu. Vařte zhruba tak 30 minut, dokud směs nezhoustne.
  4. Jak poznat, že je rybízová marmeláda hotová? Dejte lžičkou malé množství marmelády na talířek a nechte ho vychladnout. Když marmeláda ztuhne, je hotová.
  5. Hotovou marmeládu dejte ji do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Závit sklenic by měl být suchý a čistý, aby se zajistila správná konzervace marmelády a nezkazila se.
  6. Nechte sklenice s marmeládou vychladnout na pokojovou teplotu a potom je dejte do chladu.

Užijte si skvělou rybízovou marmeládu z černého nebo černého rybízu. Hodí se skvěle na snídani s čerstvým pečivem a máslem, ale také třeba na palačinky, lívance nebo na dort. Pokud máte na zahrádce rybíz, je to také vynikající způsob, jak zpracovat jeho úrodu.

Napsat komentář