Rybízová marmeláda je osvěžující a lahodná a můžete ji připravit z černého nebo červeného rybízu. Navíc rybíz je celkem dostupné ovoce, které obvykle máme všichni na zahrádce a byla by škoda toho nevyužít.
Ingredience
- 500 g rybízu (černý, červený nebo mix)
- 400 g cukru (podle kyselosti rybízu)
- 1 BIO citron (šťáva i kůra)
- 1 lžička vanilkové esence (volitelně)
Postup
- Očistěte rybíz, oddělte bobulky od stopek a opláchněte.
- V hrnci smíchejte rybíz, cukr, citronovou šťávu i citronovou kůru. Můžete přidat vanilkový extrakt nebo esenci pro zvýraznění chuti.
- Vařte směs na středním ohni za neustálého míchání. Po nějakém čase se rybíz rozbije a začne se měnit na marmeládu. Vařte zhruba tak 30 minut, dokud směs nezhoustne.
- Jak poznat, že je rybízová marmeláda hotová? Dejte lžičkou malé množství marmelády na talířek a nechte ho vychladnout. Když marmeláda ztuhne, je hotová.
- Hotovou marmeládu dejte ji do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Závit sklenic by měl být suchý a čistý, aby se zajistila správná konzervace marmelády a nezkazila se.
- Nechte sklenice s marmeládou vychladnout na pokojovou teplotu a potom je dejte do chladu.
Užijte si skvělou rybízovou marmeládu z černého nebo černého rybízu. Hodí se skvěle na snídani s čerstvým pečivem a máslem, ale také třeba na palačinky, lívance nebo na dort. Pokud máte na zahrádce rybíz, je to také vynikající způsob, jak zpracovat jeho úrodu.