Rybízový džem z černého nebo červeného rybízu – recept

Udělejte si do zásoby skvělý rybízový džem z černého nebo červeného rybízu. Je lahodný, osvěžující a dokonale se hodí kdykoliv během roku ať už na stůl, nebo jako další ingredience třeba pro vynikající palačinky. Pokud máte hodně rybízu ze zahrady, tak tento recept na přípravu rybízového džemu se vám bude určitě hodit.

Ingredience

  • 4 hrnky černého nebo červeného rybízu
  • 2 1/2 hrnku cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 hrnku vody

Postup

  1. V hrnci smíchejte rybíz, cukr, šťávu z citronu a vodu. Postavte hrnec na střední oheň a za stálého míchání přivedete směs k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 15 až 20 minut, nebo dokud se rybíz nerozvaří a směs nezhoustne.
  2. Během vaření můžete odstraňujte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  3. Dejte kapku džemu na talířek a nakloňte ho. Pokud zůstane džem na místě a nepohybuje se, tak je hotový. Pokud se roztéká po talířku, vařte ho ještě několik minut a zkuste test znovu.
  4. Když je džem hotový, odstraňte hrnec z ohně a nechte jej chladnout asi tak 10 minut.
  5. Nalijte horký džem do sterilizovaných sklenic a zavařte je. Pokud nepoužíváte tuto konzervační metodu, sklenice uchovávejte v ledničce a spotřebujte je do několika týdnů.

Tento rybízový džem je vynikající například na čerstvé pečivo, na křupavý toast, do jogurtu, do dezertů nebo jako ingredience do různých pokrmů, jako třeba palačinek nebo lívanců. Je plný osvěžující chuti rybízu a kyselosti z citronu, která skvěle kontrastuje s cukrem.

Napsat komentář