Rybízový drobenkový koláč s tvarohem – recept

Úžasný koláč, který kombinuje krémovou sladkou chuť tvarohu a kyselkavý rybíz. To prostě musíte zažít na vlastní chuťové buňky. Připravte si podle tohoto receptu vynikající rybízový koláč s tvarohem a drobenkou. Překvapí vás i vaše hosty svou delikátní a osvěžující chutí.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň

  • 300 g tvarohu
  • 2-3 lžíce cukru (podle chuti)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 větší vajíčka
  • 200 g rybízu (červeného nebo černého, očištěného a omytého)

Na drobenku

  • 75 g hladké mouky
  • 50 g másla (studeného)
  • 50 g cukru
  • špetka skořice (dle chuti)

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
    • Přidejte změklé máslo a žloutek. Vypracujte těsto do hladka.
    • Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 až 60 minut.
  2. Tvarohová náplň:
    • Ve velké míse smíchejte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Můžete použít ruční metličku nebo mixér, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence tvarohové náplně.
  3. Příprava na pečení:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Vyválejte těsto na velikost koláčové formy (kolem 25 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje.
  4. Náplň a rybíz:
    • Na těsto nalijte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji upravte podle potřeby.
    • Po náplni rovnoměrně sypte rybíz.
  5. Drobenka:
    • V míse smíchejte hladkou mouku, studené máslo, cukr a špetku skořice nejlépe prsty nebo vidličkou, dokud nevznikne požadovaná drobenka. Na rybíz posypte připravenou drobenkou, rovnoměrně ji rozložte.
  6. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 35 až 40 minut, nebo dokud tvarohová náplň není zpevněná a drobenka dozlatova.
  7. Podávání:
    • Rybízový drobenkový koláč s tvarohem můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho posypat moučkovým cukrem před podáváním.

Napsat komentář