Vynikající recept na sladký pokrm, to je rýžový nákyp s ovocem podle vaší chuti a dostupnosti. Můžete použít meruňky, švestky, jablka, broskve, různé kombinace, případně další ovoce, které vám chutná. Pokud chcete, můžete na rýžový nákyp udělat také s nadýchanou čepicí.
Ingredience
- 1 hrnek rýže
- 2 hrnky mléka
- 3/4 hrnku cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Cca 400 g čerstvého ovoce nebo 1 konzerva ovoce (meruňky, švestky, jablka, broskve) v lehkém sirupu, odkapaná a nakrájená na kousky
- Máslo na vymazání formy
- Cukr a skořice na posypání (volitelné)
Postup
- Rýži si důkladně propláchněte studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob. Poté rýži dejte vařit do hrnce s vroucí vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, ale nevařte ji úplně měkkou. Měla by být stále lehce křupavá. Po uvaření rýži scedíme a necháme ji vychladnout.
- V míse smíchejte vejce, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
- Připravenou rýži přidejte do mísy s mlékem a vajíčky a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Plechovou formu nebo pekáč vymažte máslem, aby se nákyp nepřilepil. Na dno formy rozložte nakrájené kousky ovoce podle vašeho výběru. Pokud je ovoce čerstvé, můžete ho chvíli povařit s cukrem.
- Nalijte směs rýže, mléka a vajec do formy přes použité ovoce a zarovnejte povrch.
- Rýžový nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 40 až 45 minut, nebo dokud vrchní část nezezlátne a nákyp neztuhne.
- Hotový rýžový nákyp s meruňkami, švestkami, jablky nebo broskvemi nechte chvíli vychladnout a podávejte teplý nebo studený. Můžete ho posypat cukrem a skořicí pro dochucení.
Tento rýžový nákyp s ovocem je skvělým dezertem nebo sladkou svačinkou. Můžete ho podávat samotný nebo se lžičkou šlehačky či se zmrzlinou.
Co takhle recept na rýžový nákyp s nadýchanou čepicí?
Rýžový nákyp s nadýchanou čepicí, známý také jako “rýžové soufflé”, je lahodný dezert s lehkou a nadýchanou knzistencí. Zde je recept na tento vynikající rýžový nákyp.
Ingredience
- 1 hrnek dlouhozrnné rýže
- 2 hrnky mléka
- 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 1/2 šálku cukru
- špetka soli
- máslo na vymazání formy
- cukr moučka na posypání
Postup
- Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranil přebytečný škrob. Poté ji dejte vařit do hrnce s vroucí vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, ale nevařte ji úplně měkkou. Měla by být stále lehce křupavá. Po uvaření rýži scedíme a necháme ji vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte žloutky, polovinu cukru a vanilkový extrakt. Přidejte vychladlou rýži a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Ve druhé misce si vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevytvoří pevný sníh. Postupně přidávejte zbytek cukru a dále šlehejte, dokud nezískáte lesklý sníh.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků do směsi s rýží. Mějte na paměti, aby se směs stala lehkou a nadýchanou, ale zároveň se nerozmíchala příliš.
- Plechovou formu nebo pekáč vymažte máslem, aby se nákyp nepřilepil. Nalijte směs do formy a zarovnejte povrch.
- Nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 až 35 minut, nebo dokud vrchní část nezezlátne a nákyp neztuhne.
- Hotový rýžový nákyp s nadýchanou čepicí nechte chvíli vychladnout a posypte ho cukrem moučkou. Podávejte ho teplý nebo studený.
Tento rýžový nákyp s nadýchanou čepicí je skvělým dezertem, který můžete doplnit ovocem, omáčkou nebo zmrzlinou podle svého vkusu. Také u tohoto receptu můžete použít na dno formy nebo pekáče vámi vybrané ovoce jako v prvním receptu na rýžový nákyp.