Rýžový nákyp – recept s meruňkami, švestkami, jablky nebo broskvemi

Vynikající recept na sladký pokrm, to je rýžový nákyp s ovocem podle vaší chuti a dostupnosti. Můžete použít meruňky, švestky, jablka, broskve, různé kombinace, případně další ovoce, které vám chutná. Pokud chcete, můžete na rýžový nákyp udělat také s nadýchanou čepicí.

Ingredience

  • 1 hrnek rýže
  • 2 hrnky mléka
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Cca 400 g čerstvého ovoce nebo 1 konzerva ovoce (meruňky, švestky, jablka, broskve) v lehkém sirupu, odkapaná a nakrájená na kousky
  • Máslo na vymazání formy
  • Cukr a skořice na posypání (volitelné)

Postup

  1. Rýži si důkladně propláchněte studenou vodou, abyste odstranili přebytečný škrob. Poté rýži dejte vařit do hrnce s vroucí vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, ale nevařte ji úplně měkkou. Měla by být stále lehce křupavá. Po uvaření rýži scedíme a necháme ji vychladnout.
  2. V míse smíchejte vejce, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
  3. Připravenou rýži přidejte do mísy s mlékem a vajíčky a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Plechovou formu nebo pekáč vymažte máslem, aby se nákyp nepřilepil. Na dno formy rozložte nakrájené kousky ovoce podle vašeho výběru. Pokud je ovoce čerstvé, můžete ho chvíli povařit s cukrem.
  5. Nalijte směs rýže, mléka a vajec do formy přes použité ovoce a zarovnejte povrch.
  6. Rýžový nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 40 až 45 minut, nebo dokud vrchní část nezezlátne a nákyp neztuhne.
  7. Hotový rýžový nákyp s meruňkami, švestkami, jablky nebo broskvemi nechte chvíli vychladnout a podávejte teplý nebo studený. Můžete ho posypat cukrem a skořicí pro dochucení.

Tento rýžový nákyp s ovocem je skvělým dezertem nebo sladkou svačinkou. Můžete ho podávat samotný nebo se lžičkou šlehačky či se zmrzlinou.

Co takhle recept na rýžový nákyp s nadýchanou čepicí?

Rýžový nákyp s nadýchanou čepicí, známý také jako “rýžové soufflé”, je lahodný dezert s lehkou a nadýchanou knzistencí. Zde je recept na tento vynikající rýžový nákyp.

Ingredience

  • 1 hrnek dlouhozrnné rýže
  • 2 hrnky mléka
  • 1 vanilkový lusk nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vejce, žloutky a bílky oddělené
  • 1/2 šálku cukru
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • cukr moučka na posypání

Postup

  1. Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranil přebytečný škrob. Poté ji dejte vařit do hrnce s vroucí vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, ale nevařte ji úplně měkkou. Měla by být stále lehce křupavá. Po uvaření rýži scedíme a necháme ji vychladnout.
  2. Ve velké míse smíchejte žloutky, polovinu cukru a vanilkový extrakt. Přidejte vychladlou rýži a promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Ve druhé misce si vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevytvoří pevný sníh. Postupně přidávejte zbytek cukru a dále šlehejte, dokud nezískáte lesklý sníh.
  4. Opatrně vmíchejte sníh z bílků do směsi s rýží. Mějte na paměti, aby se směs stala lehkou a nadýchanou, ale zároveň se nerozmíchala příliš.
  5. Plechovou formu nebo pekáč vymažte máslem, aby se nákyp nepřilepil. Nalijte směs do formy a zarovnejte povrch.
  6. Nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 30 až 35 minut, nebo dokud vrchní část nezezlátne a nákyp neztuhne.
  7. Hotový rýžový nákyp s nadýchanou čepicí nechte chvíli vychladnout a posypte ho cukrem moučkou. Podávejte ho teplý nebo studený.

Tento rýžový nákyp s nadýchanou čepicí je skvělým dezertem, který můžete doplnit ovocem, omáčkou nebo zmrzlinou podle svého vkusu. Také u tohoto receptu můžete použít na dno formy nebo pekáče vámi vybrané ovoce jako v prvním receptu na rýžový nákyp.

Napsat komentář