Coleslaw je klasický americký salát, který se skládá z jemně nastrouhaného zelí smíchaného s mrkví a krémovou omáčkou. Je osvěžující, chutný a skvělý jako příloha k různým pokrmům. Zde je recept na originální salát coleslaw, který vám bude chutnat.
Ingredience
- 1/2 hlávky bílého zelí (nastrouhaného)
- 2 středně velké mrkve (nastrouhané)
- 1/2 cibule (jemně nasekané)
- 1/2 hrnku majonézy
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička hořčice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nastrouhejte bílé zelí a mrkev na jemném struhadle nebo můžete použít struhadlo na zelí a mrkev pro tenké proužky.
- Jemně nasekejte cibuli.
- Ve velké míse smíchejte nastrouhané zelí, mrkev a nasekanou cibuli.
- V malé míse si připravte zálivku. Smíchejte majonézu, jablečný ocet, cukr, hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Přidejte zálivku k nastrouhaným ingrediencím ve velké misce. Dobře promíchejte, aby byla zelenina rovnoměrně pokryta obalena zálivkou.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Přikryjte misku a dejte salát coleslaw do lednice na minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes noc. Tím se omáčka dobře propojí se zeleninou a chuť se pěkně zvýrazní.
- Před podáváním salát coleslaw ještě promíchejte. Můžete jej také posypat jemně nasekanou petrželkou pro ozdobu.
Coleslaw je skvělým doplňkem k burgerům, sendvičům, barbecue pokrmům, pečenému kuřeti nebo dokonce jako samostatný lehký oběd nebo večeře. Je to osvěžující salát, který přidává křupavost a je chutným doplňkem a protikladem k těžším jídlům.
Historie salátu Coleslaw
Historie salátu Coleslaw se datuje do starověkého Říma a Řecka, kde byl známý jako “koolsalata”. V té době se jednalo o salát zelí s octem nebo olejem. Postupem času se recept na Coleslaw rozšířil do dalších evropských zemí.
Název “coleslaw” je anglického původu a pochází z holandského výrazu “koolsla”, který znamená “zelný salát”. V 17. století byli Nizozemci kolonisty na východním pobřeží Severní Ameriky, kde zanechali svůj kulturní odkaz včetně receptů na zelný salát.
Coleslaw se stal populárním v Americe, zejména v jižních státech, kde byl často podáván jako příloha k pokrmům jako barbecue, smaženým kuřecím křidélkům a rybím pokrmům. Tradičně byl salát Coleslaw připraven s bílým zelím a kyselkavou omáčkou na bázi majonézy nebo octu.
S postupem času se recept na Coleslaw dále vyvíjel a přidávaly se další ingredience, jako jsou mrkev, cibule, petrželka, různé koření a bylinky, aby se salát obohatil o různé chutě.
Dnes je Coleslaw oblíbeným salátem po celém světě, který se podává jako příloha k různým pokrmům, ať už jako součást pikniku, grilování nebo večeře. Je oblíbený pro svou osvěžující a křupavou konzistenci s příjemnou kombinaci chutí.