Salát Coleslaw – recept na originální americký zelný salát

Coleslaw je klasický americký salát, který se skládá z jemně nastrouhaného zelí smíchaného s mrkví a krémovou omáčkou. Je osvěžující, chutný a skvělý jako příloha k různým pokrmům. Zde je recept na originální salát coleslaw, který vám bude chutnat.

Ingredience

  • 1/2 hlávky bílého zelí (nastrouhaného)
  • 2 středně velké mrkve (nastrouhané)
  • 1/2 cibule (jemně nasekané)
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Nastrouhejte bílé zelí a mrkev na jemném struhadle nebo můžete použít struhadlo na zelí a mrkev pro tenké proužky.
  2. Jemně nasekejte cibuli.
  3. Ve velké míse smíchejte nastrouhané zelí, mrkev a nasekanou cibuli.
  4. V malé míse si připravte zálivku. Smíchejte majonézu, jablečný ocet, cukr, hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  5. Přidejte zálivku k nastrouhaným ingrediencím ve velké misce. Dobře promíchejte, aby byla zelenina rovnoměrně pokryta obalena zálivkou.
  6. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
  7. Přikryjte misku a dejte salát coleslaw do lednice na minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes noc. Tím se omáčka dobře propojí se zeleninou a chuť se pěkně zvýrazní.
  8. Před podáváním salát coleslaw ještě promíchejte. Můžete jej také posypat jemně nasekanou petrželkou pro ozdobu.

Coleslaw je skvělým doplňkem k burgerům, sendvičům, barbecue pokrmům, pečenému kuřeti nebo dokonce jako samostatný lehký oběd nebo večeře. Je to osvěžující salát, který přidává křupavost a je chutným doplňkem a protikladem k těžším jídlům.

Historie salátu Coleslaw

Historie salátu Coleslaw se datuje do starověkého Říma a Řecka, kde byl známý jako “koolsalata”. V té době se jednalo o salát zelí s octem nebo olejem. Postupem času se recept na Coleslaw rozšířil do dalších evropských zemí.

Název “coleslaw” je anglického původu a pochází z holandského výrazu “koolsla”, který znamená “zelný salát”. V 17. století byli Nizozemci kolonisty na východním pobřeží Severní Ameriky, kde zanechali svůj kulturní odkaz včetně receptů na zelný salát.

Coleslaw se stal populárním v Americe, zejména v jižních státech, kde byl často podáván jako příloha k pokrmům jako barbecue, smaženým kuřecím křidélkům a rybím pokrmům. Tradičně byl salát Coleslaw připraven s bílým zelím a kyselkavou omáčkou na bázi majonézy nebo octu.

S postupem času se recept na Coleslaw dále vyvíjel a přidávaly se další ingredience, jako jsou mrkev, cibule, petrželka, různé koření a bylinky, aby se salát obohatil o různé chutě.

Dnes je Coleslaw oblíbeným salátem po celém světě, který se podává jako příloha k různým pokrmům, ať už jako součást pikniku, grilování nebo večeře. Je oblíbený pro svou osvěžující a křupavou konzistenci s příjemnou kombinaci chutí.

Napsat komentář