Salát rumcajs – loupežnický recept

Připravte si tento tradiční salát rumcajs, který je blízkým příbuzným k vlašskému nebo pařížskému salátu. Tady je navíc pikantnost díky feferonce. Její množství můžete samozřejmě upravit podle sebe, případně vynechat, ale Rumcajs by ho asi bez feferonky nechtěl.

Ingredience

  • 400 až 500 g měkkého salámu
  • 2 střední mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 10 kyselých okurek
  • 1/2 cibule (může být šalotky)
  • 1 nakládaná feferonka (podle chuti)
  • 1 hrnek majonézy
  • 3 lžíce hořčice
  • nálev z okurek
  • nálev z feferonek
  • Worcesterová omáčka
  • cukr, sůl, pepř

Postup

  1. Šunkový salám nakrájíme na nudličky tak, že nakrájíme na cca 0,5cm kolečka a potom na pokrájíme na proužky.
  2. Uvaříme mrkev a celer al dente, aby byla zelenina měkká, ale přitom pevná a nakrájíme na kostičky.
  3. Nakládané okurky, cibuli a feferonku nakrájíme nadrobno a přidáme k ostatní zelenině a promícháme.
  4. K zelenině přidáme majonézou, klidně domácí, pokud chceme, dochutíme hořčicí, nálevem z okurek, worcesterovou omáčkou, cukrem, pepřem a solí podle potřeby.
  5. Hotový rumcajs salát dáme na 30 minut do chladu, aby se odležel a chutě se lépe propojily.

Tento salát je tradiční delikatesou a je hodné podobný pařížáku nebo vlašáku s tím hlavním rozdílem, že je pikantní. Podle svých chutí můžete množství feferonky přizpůsobit, stejně jako přidat další ingredience, nebo různě upravovat jejich poměr.

Napsat komentář