Připravte si tento tradiční salát rumcajs, který je blízkým příbuzným k vlašskému nebo pařížskému salátu. Tady je navíc pikantnost díky feferonce. Její množství můžete samozřejmě upravit podle sebe, případně vynechat, ale Rumcajs by ho asi bez feferonky nechtěl.
Ingredience
- 400 až 500 g měkkého salámu
- 2 střední mrkve
- 1/2 malého celeru
- 10 kyselých okurek
- 1/2 cibule (může být šalotky)
- 1 nakládaná feferonka (podle chuti)
- 1 hrnek majonézy
- 3 lžíce hořčice
- nálev z okurek
- nálev z feferonek
- Worcesterová omáčka
- cukr, sůl, pepř
Postup
- Šunkový salám nakrájíme na nudličky tak, že nakrájíme na cca 0,5cm kolečka a potom na pokrájíme na proužky.
- Uvaříme mrkev a celer al dente, aby byla zelenina měkká, ale přitom pevná a nakrájíme na kostičky.
- Nakládané okurky, cibuli a feferonku nakrájíme nadrobno a přidáme k ostatní zelenině a promícháme.
- K zelenině přidáme majonézou, klidně domácí, pokud chceme, dochutíme hořčicí, nálevem z okurek, worcesterovou omáčkou, cukrem, pepřem a solí podle potřeby.
- Hotový rumcajs salát dáme na 30 minut do chladu, aby se odležel a chutě se lépe propojily.
Tento salát je tradiční delikatesou a je hodné podobný pařížáku nebo vlašáku s tím hlavním rozdílem, že je pikantní. Podle svých chutí můžete množství feferonky přizpůsobit, stejně jako přidat další ingredience, nebo různě upravovat jejich poměr.