Teplý salát z červené čočky je lahodný a zdravý pokrm, který můžete podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu a rozhodně potěší všechny milovníky zdravého jídla a zvlášť potom teplých salátů. Zkuste tento výborný recept na teplý salát z červené čočky.
Ingredience
- 1 hrnek červené čočky
- 2 hrnky vody
- 1 cibule (nakrájená na drobné kousky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1 okurka (nakrájená na kostičky)
- 1 rajče (nakrájené na kostičky)
- Šťáva z 1 citronu
- Koriandr nebo petrželka na ozdobu (volitelně)
Postup
- Červenou čočku opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
- V hrnci přiveďte dva hrnky vody k varu, přidejte červenou čočku a vařte ji podle návodu na obalu, což by mělo trvat ze zkušenosti zhruba 20 minut, než bude měkká, ale přitom tak akorát na skus. Uvařenou čočku slijte a nechte vychladnout.
- V pánvi na středním výkonu zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli a orestujte ji dozlatova.
- Přidejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, mletou papriku, česnek, sůl a pepř. Míchejte a restujte další zhruba 3 minuty, dokud směs nezačne hezky vonět. Pozor na připálení.
- Přidejte nakrájenou papriku, okurku a rajče. Vařte zhruba 4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte uvařenou červenou čočku a promíchejte vše dohromady. Pokračujte v vaření ještě asi 2 minuty, aby se vše promíchalo a čočka prohřála.
- Odstavte pánev stranou a nalijte vymačkanou šťávu z citronu na salát a znovu promíchejte.
- Můžete teplý salát z červené čočky posypat koriandrem nebo petrželkou a podávat.
Tento teplý salát z červené čočky je dokonalou kombinací výrazných chutí a vůní a hodí se jako skvělá vegetariánská pochoutka třeba na večeři. Je plný bílkovin, vlákniny a rozhodně si tento recept s červenou čočkou oblíbíte.