Salát z chobotnice je tak trochu exotický lahodný pokrm, který můžete připravit s chobotnicí jako hlavní ingrediencí. Přinášíme vám jednoduchý recept na přípravu salátu z chobotnice, který osloví spíš milovníky mořských plodů.
Ingredience
- 1 středně velká chobotnice (asi 1 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžičky čerstvého tymiánu (nebo sušeného)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Chobotnici očistěte a připravte. Odstraňte hlavu chobotnice, odřízněte oči a ostatní nepotřebné části. Očištěnou chobotnici opláchněte pod tekoucí vodou.
- Chobotnici vařte v dostatečně velkém hrnci s horkou vodou přibližně 30 až 40 minut, dokud nebude měkká a nepůjde snadno propíchnout vidličkou.
- Po uvaření nechte chobotnici zcela vychladnout, poté ji nakrájejte na tenké plátky.
- V misce si připravte marinádu. Smíchejte olivový olej, šťávu a kůru z citronu, nasekaný česnek, tymián, sůl a pepř.
- V míse smíchejte chobotnici, nakrájenou cibuli, papriku a okurku.
- Nalijte marinádu na směs chobotnice a zeleniny. Dobře promíchejte, aby se všechny chutě propojily. Nechte salát odpočívat v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě spojily a odležely.
- Salát můžete podávat na plátky čerstvého pečiva, na listech salátu nebo jako součást nějakého hlavního jídla nebo dalších mořských plodů.
Salát z chobotnice je velice osvěžující a plný chutí moře, i když nemusí zaujmout všechny. Chobotnice je bohatá na bílkoviny a má vynikající chuť, což tento salát dělá skvělou volbou pro milovníky mořských plodů. Pokud vám chobotnice nic neříká, zkuste třeba nějaký recept s kuřecím masem.