Salát z kysaného zelí je oblíbeným pokrmem, který je snadný a rychlý k přípravě. Kysané zelí dodá salátu unikátní kyselou a bohatou chuť v kombinaci s dalšími ingrediencemi. Můžete použít ideálně domácí kysané zelí ze sklenice.
Ingredience
- 2 hrnky kysaného zelí, opláchnuté a odkapané
- 1 mrkev, nastrouhaná na tenké nudle
- 1 zelená nebo červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1/4 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje nebo slunečnicového oleje
- 1 lžíce octa (bílý vinný nebo jablečný)
- 1 lžička cukru
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- Nasekaná petržel nebo koriandr na ozdobu (volitelně)
Postup
- Kysané zelí dejte do mísy a opláchněte ho pod tekoucí vodou, abyste odstranili nadbytečnou sůl a kyselost. Poté nechte zelí odkapat.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku a cibuli do mísy s kysaným zelím.
- V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, cukr a čerstvě mletý pepř na dresink. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Dresinkem zalijte zeleninu ve velké míse a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a byly pokryty.
- Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a salát se odležel.
- Před podáváním můžete salát ozdobit nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
Tímto jednoduchým receptem si můžete snadno připravit chutný a osvěžující salát z kysaného zelí. Kysané zelí je bohaté na probiotika a vlákninu, což je prospěšné pro trávení a imunitní systém. Salát z kysaného zelí je skvělým doplňkem k různým pokrmům, zejména k masu, uzeninám nebo k tradičním českým jídlům. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat do salátu i nasekané chilli papričky. Užijte si tento jednoduchý, chutný a zdravý salát.