Sekaná s houbami je chutným a sytým pokrmem, který spojuje mleté maso s aromatickými houbami. Pokud máte rádi sekanou a celkově recepty s mletým masem a k tomu houby, pak tento skvělý recept je přesně pro vás.
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
- 250 g čerstvých hub (například hřiby, žampiony, hlíva ústřičná nebo jiné houby dle dostupnosti), nakrájených na plátky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce oleje (například olivový olej)
- 2 lžíce másla
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a máslo.
- Přidejte nasekanou cibulku a smažte ji zhruba 3 minuty, dokud nezměkne a nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 5 minut, dokud.
- Přesuňte smažené houby do misky a dejte je stranou.
- Ve stejné pánvi na středním ohni smažte mleté maso zhruba 7 minut, dokud neztratí růžovou barvu a nezmění se na hnědé.
- Přidejte smažené houby zpět do pánve s mletým masem.
- Přidejte sušený tymián, sůl a pepř podle chuti. Míchejte a vařte asi 3 minuty, aby se všechny chutě spojily.
- Přidejte smetanu ke šlehání a vařte asi 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne a nestane se krémovou.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
- Před podáváním můžete pokrm posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo tymián pro zvýraznění chuti.
Sekaná s houbami je výbornou volbou pro rychlou a chutnou večeři. Můžete ji podávat s bramborami, rýží, těstovinami nebo chlebem.