Domácí šípková marmeláda je lahodná a zdravá, protože je plná vitamínu C. Chutná skvěle na jak s čerstvým pečivem, nebo na tousty, tak i jako skvělá ingredience do různých dalších receptů. Zkuste tento základní recept na domácí šípkovou marmeládu.
Ingredience
- 500 g čerstvých šípků
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- Nejprve si připravte šípky. Šípky omyjte, odstraňte stonky a zbavte je semínek uvnitř.
- V hrnci smíchejte šípky s vodou a přiveďte k varu. Vařte asi tak 20 minut, dokud šípky nezměknou.
- Měkké uvařené šípky rozmixujte, aby vytvořily hladkou směs.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu do šípkové směsi a vařte na mírném ohni. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a marmeláda se nezahustí. To by mělo trvat přibližně 30 minut.
- Můžete zkontrolovat, zda je marmeláda hotová. Malé množství horké marmelády dejte na studený talíř. Když marmeláda zhoustne a neteče, tak už je hotová.
- Hotovou šípkovou marmeládu přelijte ji do sterilizovaných sklenic a hned uzavřete víčkem.
- Nechte sklenice s marmeládou vychladnout na pokojovou teplotu a uložte je na chladném a suchém místě.
Díky tomuto receptu si připravíte domácí šípkovou marmeládu, kterou si můžete užít kdykoliv během roku. Kromě toho, že skvěle chutná, tak je také plná vitamínu C.