Osvěžující domácí sirup z černého bezu je oblíbeným a zdravým sirupem, který můžete použít na přípravu osvěžujícího nápoje, domácí limonády, na dochucení džusů, čaje nebo do různých koktejlů. Můžete tímto sirupem dochutit také palačinky nebo nějaký dezert.
Ingredience
- 2 hrnky černých bezinek
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Opláchněte a oberte černé bezové bobulky.
- V hrnci smíchejte bezinky s vodou a citronovou šťávou. Přiveďte tuto směs k varu.
- Když začne směs vařit, snižte teplotu na střední stupeň a vařte asi 10 minut, dokud bezinky nezměknou a neuvolní svou šťávu.
- Následně přesuňte směs do jemného síta nebo gázy a stlačte tak, abyste z ní vytlačili co nejvíc šťávy.
- Dejte šťávu z bezinek zpět do hrnce, přidejte cukr a důkladně promíchejte.
- Přiveďte směs k varu a vařte ji asi 5 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí a nevznikne konzistence jakou by měl mít sirup.
- Odstavte ze sporáku a nechte sirup z černého bezu vychladnout.
- Přelijte sirup do sterilizované láhve nebo do jiných uzavíratelných sklenic.
- Sirup můžete skladovat v lednici a používat ho na dochucování nápojů nebo třeba palačinek a sladkých dezertů.
Sirup z černého bezu má velice příjemnou, osvěžující chuť a je plný vitamínů i antioxidantů z černého bezu. Využijte možnost připravit si skvělý domácí sirup bez zbytečných konzervantů.