Bramborové škubánky s mákem jsou tradiční český pokrm, který je často spojován s chutěmi dětství a domácí kuchyně. Zde je recept na bramborové škubánky s mákem inspirovaný babiččiným receptem.
Ingredience
- 1 kg brambor
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl podle chuti
- 200 g máku
- 100 g másla
- Cukr a skořice na posypání
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do osolené vody a vařte, dokud nejsou měkké.
- Uvařené brambory sceďte a nechte je vychladnout.
- V míse rozmačkejte vařené brambory do podoby hrubé kaše. Přidejte hladkou mouku, vejce a sůl. Dobře promíchejte, dokud se všechny suroviny nespojí v těsto.
- Na pánvi rozehřejte máslo. Poté vezměte malé porce těsta a rukou je rozetřete na tenké placičky přímo na rozpálenou pánvi. Pečte škubánky z obou stran do zlatova.
- Hotové škubánky nechte vychladnout.
- Mezitím připravte mák. Použijte mletý mák, nebo mák rozemelte v mlýnku na mák nebo v mixéru, aby byl jemný. Poté ho smíchejte s cukrem.
- Když jsou škubánky vychladlé, posypte je směsí máku a cukru. Můžete přidat také špetku skořice pro další aromatickou chuť.
Bramborové škubánky s mákem jsou hotové. Můžete je podávat jako sladkou svačinku, dezert nebo jako přílohu k jiným pokrmům. Jejich křupavá konzistence a kombinace s mákem přináší chuťovou nostalgii a radost z tradiční české kuchyně.
Odkud je název „škubánky“?
Název “škubánky” pochází způsobu, jakým se připravují. Slovo “škubat” znamená v českém jazyce “trhat” nebo “vytrhávat”. Při přípravě bramborových škubánek se totiž brambory rozetřou nebo “škubnou” rukou na tenké placičky přímo na pánvi. Tento postup vytváří charakteristickou strukturu a konzistenci škubánek, která je křupavá zvenčí a měkká uvnitř.
Název “škubánky” je tedy odvozen od způsobu přípravy a popisuje způsob, jakým jsou brambory připraveny. Je to tradiční a lidový název tohoto pokrmu, který se používá již dlouhou dobu.