Quiche (česky kiš) je slaný koláč pocházející z francouzské kuchyně, který je obvykle připravován s náplní z vajec, smetany a různých slaných ingrediencí, jako je třeba šunka, slanina, zelenina, sýry a bylinky. Zde je základní recept na slaný koláč quiche, který si můžete samozřejmě podle sebe vyladit vlastním výběrem ingrediencí.
Ingredience
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (zmraženého a na kostky)
- 1 vejce
- špetka soli
Na náplň
- 3 až 4 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání (nebo smetany na vaření)
- Cca 150 g náplně dle preference (např. šunka, slanina, špenát, cibule, paprika, rajčata, sýry – dle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
- bylinky (např. petrželka, tymián, oregano) podle preference
Postup:
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s trochou soli.
- Přidejte zmražené kostky másla a za pomoci strouhátka nebo prstů do těsta promněte máslo do mouky, dokud nevznikne drobenková struktura.
- Přidejte vejce a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout v lednici cca 30 minut.
- Náplň:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Rozválejte těsto na velikost formy na quiche (kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte prsty vyvýšené okraje.
- Příprava náplně:
- Ve větší míse smíchejte vajíčka se smetanou.
- Přidejte nakrájenou náplň dle preference (šunka, slanina, zelenina, sýry) a bylinky. Podle chuti přidejte ještě sůl a pepř.
- Sestavení:
- Nalijte připravenou náplň na těsto ve formě.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, nebo dokud náplň není ztuhlá a těsto lehce dozlatova.
- Podávání:
- Slaný koláč quiche můžete podávat teplý nebo studený. Skvěle chutná jako hlavní jídlo nebo pokrm třeba na piknik. Můžete ho také ozdobit čerstvými bylinkami před podáváním.
Výborný slaný koláč quiche s různými náplněmi a bohatou chutí je variabilní a můžete ho jednoduše obměňovat vámi zvolenými ingrediencemi do jeho náplně. Tento slaný koláč udělá spoustu parády na každém stole a vy i hosté si ho nepochybně oblíbí.