Pokud se občas nebráníte smaženému pokrmu, pak vás smažená cuketa neurazí a bude vám chutnat. Je oblíbeným pokrmem, který je rychlý a snadný k přípravě. Připravte si smaženou cuketu například s nějakým česnekovým dipem nebo domácí tatarkou a užijte si to.
Ingredience
- 1 středně velká cuketa
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku stroužků česneku (nasekaného)
- 2 vejce
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Cuketu omyjte a nakrájejte na tenké plátky (tloušťka přibližně 1/4 cm). Pokud jsou cukety větší, můžete je nejprve rozříznout na poloviny.
- Vejce rozšlehejte ve velké míse. Přidejte mouku, strouhanku, nasekaný česnek, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte, aby vznikla konzistence těsta.
- Plátky cukety ponořte do těsta, aby byly dobře obaleny.
- Na pánvi zahřejte dostatek oleje na střední teplotu. Ujistěte se, že je pánev dostatečně horká, aby se cuketa správně zatáhla a nevstřebala příliš oleje.
- Položte plátky cukety na rozpálenou pánev a smažte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé. To by mělo trvat přibližně 2 až 3 minuty z každé strany.
- Smažené cukety položte je na talíř s papírovým ubrouskem, aby se odstranil přebytečný olej.
- Opakujte postup s dalšími plátky cukety, dokud nemáte usmaženou všechnu cuketu.
- Smaženou cuketu můžete posypat solí nebo parmezánem.
Smažená cuketa je skvělá jako předkrm, svačina nebo i jako příloha. Má křupavou vnější kůrku a měkkou, vláčnou střední část. Můžete ji podávat samotnou nebo s nějakou omáčkou či dipem na dochucení. Je to skvělý způsob, jak využít cuketu a postupně ji zpracovávat v případě, že vám na zahrádce roste ve velkém.