Kdo by si občas nedopřál s chutí pořádný langoš? Tyto smažené langoše s česnekem a sýrem jsou lahodnou pochoutkou, kterou si můžete připravit doma a vychutnat například se svými přáteli. Rozhodně nešetřete česnekem a dobrým sýrem a užijte si tuto tradiční českou pochoutku, na kterou se dřív stávaly i fronty.
Ingredience
Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce oleje
Pro náplň:
- 3 stroužky česneku (nasekaného)
- 4 lžíce másla
- Nastrouhaný tvrdý sýr (například eidam, gouda, nebo niva)
Postup
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl a cukr. V menší misce rozpusťte sušené droždí ve 100 ml teplé vody a nechte zhruba 5 až 10 minut. Potom přidejte aktivované droždí a zbývající vodu do mísy s moukou. Přidejte olej a začněte těsto vypracovávat. Hněťte zhruba 5 a více minut podle potřeby, dokud nebude těsto hladké a pružné.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho kynout zhruba 1 až 2 hodiny na teplém místě, dokud se odhadem nezdvojnásobí jeho objem.
- Během kynutí těsta zatím můžete připravit náplň. Rozpusťte máslo na rozehřáté pánvi a osmahněte na něm nasekaný česnek, dokud nezačne hezky vonět a odstavte.
- Po vykynutí rozdělte těsto na menší kousky a vytvarujte z nich langoše velikostně podle sebe. Placky mohou být obdélníkové nebo kulaté. Smažte langoše na pánvi s olejem z obou stran dozlatova.
- Horké smažené langoše ihned potřete připravenou česnekovo-máslovou směsí a posypete nastrouhaným sýrem.
- Langoše podávejte horké, dokud jsou čerstvé a hezky křupavé.
Připravte si tuto tradiční smaženou dobrotu s česnekem a strouhaným sýrem. Smažené langoše z kynutého těsta jsou jednoduché a vynikající. Občas byste si prostě měli dopřát i takovou méně zdravou smaženou dobrotu.