Pochybujete tak trochu o květáku a jeho chuti? Chyba, protože tento smažený květák v pivním těstíčku je chutný, křupavý a zamilují si ho i ti, kteří mají o květáku nějaké ty pochybnosti. Tento recept na květák je skvělá volba jako předkrm, lehký oběd nebo i jako jako zeleninová a zdravá příloha k dalšímu jídlu. Pivní těstíčko dodá květáku křupavou a chutnou kůrku, která z něj udělá opravdu atraktivní dobrotu, která vám bude chutnat.
Ingredience
- 1 květák, rozdělený na růžičky
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku piva
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- Olej na smažení
Postup
- V hlubokém hrnci nebo větším kastrolu zahřejte olej na střední teplotu. Potřebujete dostatek oleje, aby květák mohl plavat a byl ponořený.
- Mezitím si připravte těstíčko. Ve středně velké míse smíchejte mouku, pivo, sůl a pepř, dokud nedostanete hladkou a tekutou konzistenci. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu více piva nebo naopak trochu víc mouky.
- Když je olej dostatečně rozpálený, namočte jednotlivé růžičky květáku do těstíčka a pečlivě je obalte, aby byly celé pokryté.
- Dejte obalený květák do horkého oleje a smažte ho asi tak 4 minuty, nebo dokud není dozlatova, hezky hnědý a křupavý. Pokud máte velký hrnec, můžete smažit několik kousků květáku najednou, ale tak, aby měl každý kousek trochu místa.
- Když je květák usmažený, přesuňte ho na papírovou utěrku nebo papírový ubrousek, aby se odkapat přebytečný olej.
- Opakujte tento postup s se všemi obalenými kousky květáku, dokud nejsou usmažené.
- Podávejte smažený květák v pivním těstíčku ihned teplý. Můžete ho podávat jako samostatný pokrm nebo s nějakým dipem podle vašeho výběru.