Smetanový špenát je výbornou přílohou k masu a mnoha dalším pokrmům. Tato jednoduchá a chutná příloha přináší bohatou a krémovou chuť. Pokud navíc vaše děti doposud ohrnovaly nos nad špenátem, tak tento by jim mohl chutnat.
Ingredience
- 500 g čerstvého nebo mraženého špenátu (pokud používáte mražený, dejte ho předem rozmrazit a zbavte ho nadbytečné vlhkosti)
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1/2 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 250 ml smetany na vaření
- 50 g strouhaného tvrdého sýra (například parmazán nebo eidam)
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (volitelně)
Postup
- Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho důkladně a zbavte tvrdých stonků. Nakrájejte ho na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte špenát a promíchejte ho s cibulí a česnekem. Pokračujte ve vaření, dokud se špenát nezmenší a nezbaví přebytečné vody. To by mělo trvat asi 5 minut.
- Přilijte smetanu na vaření a nechte směs povařit asi 2 až 3 minuty, dokud se smetana trochu nezredukuje a směs se neprohřeje.
- Přidejte strouhaný sýr a promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a směs nebude krémová.
- Ochutnejte smetanový špenát a podle chuti přidejte sůl, pepř a případně také trochu čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
- Nádobu odstavte z ohně a podávejte smetanový špenát jako přílohu k masu, například k pečenému kuřeti, steakům nebo rybě.
Tento smetanový špenát přidává krémovou a bohatou chuť vašim pokrmům a je skvělou volbou pro různé příležitosti. Mohl by také chutnat vašim dětem, které se špenátem doposud příliš nekamarádily.