Špagety Carbonara jsou tradiční italské jídlo, které se připravuje ze špaget, vaječnými žloutky, sýrem, slaninou a pepřem. Zde je jednoduchý recept na přípravu špaget Carbonara.
Ingredience
- 250 g špaget
- 150 g slaniny nebo pancetty, nakrájené na kostičky
- 3 vaječná žloutky
- 50 g strouhaného sýra Pecorino nebo Parmezánu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl podle chuti
- Petrželka nebo bazalka na ozdobu (volitelné)
Postup
- Vařte špagety ve vroucí osolené vodě podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente (lehce křupavé). Nechte si stranou asi 1 hrnek vody z vaření špaget.
- Mezitím opékejte slaninu nebo pancettu na pánvi na středním ohni, dokud nezíská křupavou konzistenci a neuvolní se tuk. Odstraňte zbylé tuky z pánve a nechte slaninu odpočinout na papírovém ubrousku.
- Ve velké míse smíchejte vaječná žloutky, strouhaný sýr a čerstvě mletý černý pepř. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Přidejte uvařené špagety do směsi vaječných žloutků a dobře promíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozložila. Přidávejte postupně trochu vařící vody ze špaget, pokud je omáčka příliš hustá. Cílem je vytvořit krémovou a hladkou konzistenci.
- Přidejte slaninu nebo pancettu a opatrně promíchejte.
- Případně dochuťte solí a černým pepřem podle své chuti.
- Podávejte špagety Carbonara okamžitě, ozdobte je jemně nasekanou petrželkou nebo bazalkou a posypte strouhaným sýrem.
Špagety Carbonara jsou nejlépe podávány horké a čerstvě připravené. Tento recept je tradiční základ, ale můžete si s ním pohrát a přidat další ingredience, jako je česnek, šalotka nebo čerstvé bylinky, abyste přizpůsobili chuť podle sebe.
Historie špaget Carbonara
Historie špaget Carbonara není úplně jasná a existuje několik teorií o jejich původu. Název “Carbonara” pochází ze slova “carbone”, což v italštině znamená “uhlí”. Jedna z teorií říká, že tento pokrm byl populární u italských horníků, kteří pracovali v uhelných dolech, a že je pojmenovali právě podle tohoto vztahu k uhlí. Další teorie hovoří o tom, že pokrm vznikl během druhé světové války, kdy američtí vojáci v Itálii smíchali americkou slaninu s italskými těstovinami.
Existuje také teorie, že špagety Carbonara jsou odvozeny od jiného tradičního italského pokrmu nazvaného “spaghetti alla gricia”, který se připravuje s guanciale (italskou slaninou), sýrem Pecorino Romano, pepřem a těstovinami. Carbonara může být považována za variantu tohoto pokrmu, kdy byla přidána vaječná směs pro vytvoření bohaté a krémové omáčky.
Přesné datum a místo vzniku špaget Carbonara není známo, ale postupem času se stal oblíbeným pokrmem v Římě a v dalších částech Itálie. Dnes je špagety Carbonara populární po celém světě a jsou často zařazeny do italských restaurací a menu po celém světě.
Je důležité si uvědomit, že tradiční recept na špagety Carbonara nezahrnuje smetanu, kterou mnoho variant v jiných zemích přidává. Tradiční italská verze se připravuje pouze s vaječným žloutkem, sýrem, slaninou, pepřem a těstovinami.