Česká tradiční dobrota. Špekové knedlíky ze starých housek jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky chleba i jiného pečiva a připravit tak pořádný oběd, který zasytí. Místo špeku můžete použít například slaninu nebo uzené maso podle toho, co máte rádi a právě po ruce.
Ingredience
- 4 hrnky starých housek (od oka)
- 1/2 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1/2 hrnku nasekané slaniny nebo uzeného masa
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 lžíce sušené majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Hladká mouka
Postup
- Na pánvi si rozehřejte máslo nebo olej a osmahněte nasekanou cibuli a slaninu nebo uzené maso tak dlouho, dokud není cibule sklovitá a slanina nebo maso se zlehka neopeče.
- V míse smíchejte staré housky, mléko, vajíčka, majoránku a směs cibule se slaninou.
- Nechte tuto směs chvíli odpočívat, aby pečivo nasáklo mlékem.
- Přidávejte hladkou mouku, dokud nezískáte těsto, které se dobře zpracovává a zároveň se nelepí na ruce.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a nechte těsto odpočívat alespoň 30 minut.
- Vytvořte z hotového těsta menší knedlíky a vařte je ve vařící osolené vodě asi tak 15 minut nebo déle podle velikosti knedlíků.
- Hotové špekové knedlíky ze starých housek vytáhněte naběračkou a nechte je před podáváním chvilku okapat.