Špenátová pohanka – recept

Špenátová pohanka je lahodný pokrm, který kombinuje pohanku s čerstvým špenátem a dalšími ingrediencemi. Je to zdravá a výživná volba pro vegetariány i ty, kteří hledají lehkou a zeleninovou stravu. Zkuste špenátovou pohanku a věřte, že vás její chuť příjemně potěší.

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky vody
  • 200 g čerstvého špenátu, omytého a nakrájeného
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například gouda nebo eidam)
  • Čerstvý citrónový džus podle chuti (volitelně)
  • Na ozdobu: nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr (volitelně)

Postup

  1. Pohanku opláchněte studenou vodou.
  2. V hrnci přivedete 2 hrnky vody k varu a přidáte opláchnutou pohanku. Vařte ji pod poklicí asi 20 minut nebo dokud pohanka nebude měkká. Poté ji odklopte a nechte stranou.
  3. Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
  4. Přidejte nasekaný česnek a osmažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
  5. Přidejte nakrájený špenát a smažte ho asi 2 až 3 minuty, dokud se nezmenší, a tedy nezbaví přebytečné vody.
  6. Přidejte vařenou pohanku na pánev s osmahnutým špenátem a cibulí. Míchejte všechny ingredience dohromady.
  7. Přidejte strouhaný tvrdý sýr do směsi a promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
  8. Ochutnejte špenátovou pohanku a případně ji osolte a opepřete podle své chuti. Pokud chcete, můžete přidat také trochu citrónového šťávy pro osvěžující chuť.
  9. Na ozdobu můžete přidat nasekanou čerstvou petrželku nebo koriandr.
  10. Podávejte špenátovou pohanku jako teplou přílohu nebo jako samostatné jídlo.

Špenátová pohanka je plná chuti a zdravých živin. Je vhodná pro vegetariány a můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu.

Napsat komentář