Špenátová pohanka je lahodný pokrm, který kombinuje pohanku s čerstvým špenátem a dalšími ingrediencemi. Je to zdravá a výživná volba pro vegetariány i ty, kteří hledají lehkou a zeleninovou stravu. Zkuste špenátovou pohanku a věřte, že vás její chuť příjemně potěší.
Ingredience
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 200 g čerstvého špenátu, omytého a nakrájeného
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například gouda nebo eidam)
- Čerstvý citrónový džus podle chuti (volitelně)
- Na ozdobu: nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr (volitelně)
Postup
- Pohanku opláchněte studenou vodou.
- V hrnci přivedete 2 hrnky vody k varu a přidáte opláchnutou pohanku. Vařte ji pod poklicí asi 20 minut nebo dokud pohanka nebude měkká. Poté ji odklopte a nechte stranou.
- Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte nasekaný česnek a osmažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájený špenát a smažte ho asi 2 až 3 minuty, dokud se nezmenší, a tedy nezbaví přebytečné vody.
- Přidejte vařenou pohanku na pánev s osmahnutým špenátem a cibulí. Míchejte všechny ingredience dohromady.
- Přidejte strouhaný tvrdý sýr do směsi a promíchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí.
- Ochutnejte špenátovou pohanku a případně ji osolte a opepřete podle své chuti. Pokud chcete, můžete přidat také trochu citrónového šťávy pro osvěžující chuť.
- Na ozdobu můžete přidat nasekanou čerstvou petrželku nebo koriandr.
- Podávejte špenátovou pohanku jako teplou přílohu nebo jako samostatné jídlo.
Špenátová pohanka je plná chuti a zdravých živin. Je vhodná pro vegetariány a můžete ji podávat jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu.