Špenátové lasagne s čerstvým špenátem jsou vynikajícím pokrmem, který spojuje krémovou špenátovou náplň s capellini nebo jinými typy těstovin a jednotlivými vrstvami sýru. Zkuste recept na přípravu tohoto skvělého pokrmu a nebudete litovat.
Ingredience:
- 9 plátů lasagní nebo 250 g capellini (tenké těstoviny)
- 500 g čerstvého špenátu, omytého a nakrájeného na hrubé kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 500 g ricotty
- 1 hrnek smetany na vaření
- 1 hrnek strouhaného parmazánu
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 hrnky strouhaného mozzarelly pro posypání
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si zapékací mísu nebo pekáč.
- Pokud používáte lasagne, vařte je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente. Poté je odklopte, opláchněte studenou vodou a nechte stranou. Pokud používáte capellini, uvařte je podle návodu na obalu a nechte stranou.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte nasekaný česnek a špenát a smažte, dokud se špenát zmenší a zbaví přebytečné vody. Odstavte z ohně.
- V míse smíchejte ricottu, smetanu na vaření, strouhaný parmazán a mletý muškátový oříšek. Osolte a opepřete podle chuti.
- Do připravené formy na pečení dávejte vrstvy těstovin (lasagne nebo capellini), špenátu a směsi ricotty. Začněte těstovinami a končete směsí ricotty. Opakujte tento proces, dokud nevytvoříte všechny vrstvy.
- Na vrchol lasagní nasypte strouhaný mozzarella sýr.
- Pečte lasagne v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud nezačnou bublat a vrchní část není zlatě hnědá a křupavá.
- Vyjměte lasagne z trouby a nechte je chvíli odpočinout, než je nakrájíte na jednotlivé porce.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvou bazalkou nebo petrželkou.
Tyto špenátové lasagne jsou krémové, bohaté a plné chuti. Bude skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři.