Ať už tomuto pokrmu říkáte střapečky nebo halušky, jedná se o skvělé a tradiční jídlo, které je jednoduché a zasytí. Recept na střapačky s kysaným zelím, známé také jako halušky se zelím, je slovenský pokrm, který je velmi oblíbený a rozšířený. Připravte si tento skvělý a tradiční recept, který nemá chybu.
Ingredience
Na střapačky
- 500 g brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
Na kysané zelí
- 500 g kysaného zelí
- 100 g slaniny nebo uzeného masa
- 1 cibule
- Olej nebo sádlo
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Pokud používáte surové kysané zelí, dejte ho na síto a nechte okapat, abyste odstranili přebytečnou šťávu.
- Na pánvi si rozehřejte trochu oleje nebo sádla. Přidejte nakrájenou cibuli a slaninu a osmahněte dozlatova.
- Potom přidejte kysané zelí a promíchejte s osmahlou cibulkou a slaninou. Osolte a opepřete podle chuti.
- Vařte na mírném ohni asi tak 20 minut, dokud zelí nezměkne.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě do měkka. Pokud si vzpomenete, je lepší brambory uvařit den dopředu ve slupce.
- Vařené brambory sceďte a nechte je chvíli odkapat. Potom je rozmačkejte do hladké kaše.
- Do této bramborové kaše přidejte vejce a postupně vmíchejte mouku, dokud nezískáte hladké těsto. Případně můžete ještě dochutit solí.
- Těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho na vále do tloušťky přibližně 1 cm.
- Nakrájejte těsto na menší kousky připomínající halušky, případně zvolte postup, kdy těsto budete přes hrubé síto protláčet přímo do vody.
- Halušky vařte ve vroucí osolené vodě asi tak 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechte okapat a smíchejte s připraveným kysaným zelím.
- Podávejte střapačky s kysaným zelím ihned teplé, ideálně s trochou zakysané smetany nebo pokapané sádlem.