Střapačky s kysaným zelím (halušky) – recept

Ať už tomuto pokrmu říkáte střapečky nebo halušky, jedná se o skvělé a tradiční jídlo, které je jednoduché a zasytí. Recept na střapačky s kysaným zelím, známé také jako halušky se zelím, je slovenský pokrm, který je velmi oblíbený a rozšířený. Připravte si tento skvělý a tradiční recept, který nemá chybu.

Ingredience

Na střapačky

  • 500 g brambor
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl

Na kysané zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g slaniny nebo uzeného masa
  • 1 cibule
  • Olej nebo sádlo
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Pokud používáte surové kysané zelí, dejte ho na síto a nechte okapat, abyste odstranili přebytečnou šťávu.
  2. Na pánvi si rozehřejte trochu oleje nebo sádla. Přidejte nakrájenou cibuli a slaninu a osmahněte dozlatova.
  3. Potom přidejte kysané zelí a promíchejte s osmahlou cibulkou a slaninou. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Vařte na mírném ohni asi tak 20 minut, dokud zelí nezměkne.
  5. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě do měkka. Pokud si vzpomenete, je lepší brambory uvařit den dopředu ve slupce.
  6. Vařené brambory sceďte a nechte je chvíli odkapat. Potom je rozmačkejte do hladké kaše.
  7. Do této bramborové kaše přidejte vejce a postupně vmíchejte mouku, dokud nezískáte hladké těsto. Případně můžete ještě dochutit solí.
  8. Těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho na vále do tloušťky přibližně 1 cm.
  9. Nakrájejte těsto na menší kousky připomínající halušky, případně zvolte postup, kdy těsto budete přes hrubé síto protláčet přímo do vody.
  10. Halušky vařte ve vroucí osolené vodě asi tak 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  11. Vyjměte je děrovanou naběračkou, nechte okapat a smíchejte s připraveným kysaným zelím.
  12. Podávejte střapačky s kysaným zelím ihned teplé, ideálně s trochou zakysané smetany nebo pokapané sádlem.

Napsat komentář