Švestková marmeláda s vanilkou – recept

Chuť švestek a vanilky, k tomu ta krásná barva. Tato domácí švestková marmeláda s vanilkou je vynikající a lahodná pochoutka, kterou můžete připravit sami doma a nadělá spoustu chuťové parády ať už samotná třeba s čerstvým pečivem, tak i jako ingredience třeba při pečení koláčů nebo nějaké dobré buchty.

Ingredience

  • 1 kg zralých švestek
  • 600 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička citrónové kůry z bio citronu (nakrájená na drobné kousky)

Postup

  1. Švestky umyjte, rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Pokud chcete, můžete švestky oloupat, ale není to nutné.
  2. V hrnci smíchejte švestky s cukrem, šťávou z citronu a citrónovou kůrou. Rozkrojte vanilkový lusk na poloviny a vyškrábejte semínka. Přidejte semínka do směsi se švestkami.
  3. Na mírném ohni začněte vařit směs. Postupně přiveďte k varu a vařte asi 20 až 30 minut, nebo dokud se švestky nezměknou a směs nezhoustne.
  4. Během vaření odstraňte případnou pěnu, která se vytvoří na povrchu marmelády.
  5. Hotovou marmeládu přelijte do připravených sterilizovaných sklenic a uzavřete je víčky. Otočte sklenice dnem nahoru a nechte je vychladnout.
  6. Skladujte švestkovou marmeládu s vanilkou na chladném a tmavém místě. Švestkovou marmeládu můžete skladovat bez problémů až několik měsíců.

Pokud švestky nepálíte, tak toto je další skvělý způsob, jak z nich dostat maximum a užít si jejich chuť díky vynikající švestkové marmeládě. Můžete si ji vychutnat s čerstvým pečivem, případně ji použít na přípravu dalších receptů. Určitě se skvěle hodí třeba na palačinky, do dezertů nebo jako náplň do koláčů.

Napsat komentář