Máte po ruce zralé švestky a už nevíte co s nimi? Připravte si delikátní švestkové čatní, které dokonale ladí k pokrmům z masa, k sýrům, nebo jen tak, jako doplněk k pečivu a dalším dobrotám na stole. Čatní ze švestek je vynikající a vy si tento recept nepochybně oblíbíte, protože se jedná o skvělou delikatesu.
Ingredience
- 500 g švestek (očištěných a nakrájených na menší kousky)
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mletého skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého koriandru
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky chilli papričky (volitelné, přizpůsobte podle své chuti)
- 3 lžíce cukru
- 1/4 hrnku jablečného octa
- 2 lžíce rozinek
- Sůl podle chuti
Postup
- Ve velké hrnci osmahněte nasekanou cibuli na oleji na středním ohni, dokud není měkká a zlatavá.
- Přidejte do hrnce nakrájené švestky, česnek a zázvor. Osmahněte je asi 5 minut, dokud švestky nezměknou.
- Přidejte mletou skořici, koriandr, hřebíček a chilli papričku (pokud ji používáte). Dobře vše promíchejte.
- Přidejte cukr, ocet, rozinky a sůl. Dobře promíchejte a vařte na středním ohni asi 20 až 30 minut, dokud se švestky nerozvaří a omáčka nezhoustne.
- Ochutnejte švestkové čatní a případně upravte množství soli, cukru nebo koření podle své chuti.
- Hotové švestkové chutney přendejte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je. Nechte je vychladnout a skladujte v chladničce.
Vynikající švestkové chutney je hotové a vy ho můžete ho podávat jako přílohu k různým pokrmům, jako jsou masové pokrmy, sýry, sendviče nebo na grilovaném masu. Je skvělým doplňkem ke křupavému pečivu, ať už hojíte slaným nebo sladkým pokrmům.