Švestkové knedlíky z bramborového těsta – recept

Švestkové knedlíky jsou vynikajícím tradičním pokrmem, který může být připraven také s bramborovým těstem, které se ke švestkám tak nějak hodí. Určitě tento recept vyzkoušejte a porovnejte oproti kynutým ovocným knedlíkům.

Ingredience

  • 800 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • Hladká mouka
  • 15 až 20 švestek (celé, bez pecek, nebo i mražené)
  • Cukr na skořice na posypání

Postup

  1. Připravte si nejprve uvařené brambory. Můžete je klidně uvařit den dopředu nebo využít zbylé brambory.
  2. Brambory nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle nebo protlačte přes mřížku.
  3. Přidejte mouku, vejce a sůl. Dobře vše promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  4. Na pomoučeném povrchu si vytvarujte menší placky z těsta asi tak 8 cm v průměru.
  5. Položte švestku do středu každé placky těsta a zabalte, aby byla švestka úplně zakrytá.
  6. Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a pak ztlumte výkon na střední, aby voda prudce nevařila.
  7. Dejte švestkové knedlíky do vroucí vody a vařte je asi tak 15 až 20 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
  8. Vytáhněte knedlíky naběračkou, nechte je okapat, dejte na talíř a podle chuti posypte cukrem a případně i skořicí. Můžete podávat také s tvarohem nebo třeba vanilkovou omáčkou.

Určitě tento recept vyzkoušejte. Bramborové knedlíky se švestkami nepochybně dobře konkurují kynutým ovocným knedlíkům. K těmto knedlíkům se také skvěle hodí skořice, takže pokud ji máte rádi, tak na nic určitě nezapomeňte.

Napsat komentář