Švestkové knedlíky jsou vynikajícím tradičním pokrmem, který může být připraven také s bramborovým těstem, které se ke švestkám tak nějak hodí. Určitě tento recept vyzkoušejte a porovnejte oproti kynutým ovocným knedlíkům.
Ingredience
- 800 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- Hladká mouka
- 15 až 20 švestek (celé, bez pecek, nebo i mražené)
- Cukr na skořice na posypání
Postup
- Připravte si nejprve uvařené brambory. Můžete je klidně uvařit den dopředu nebo využít zbylé brambory.
- Brambory nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle nebo protlačte přes mřížku.
- Přidejte mouku, vejce a sůl. Dobře vše promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Na pomoučeném povrchu si vytvarujte menší placky z těsta asi tak 8 cm v průměru.
- Položte švestku do středu každé placky těsta a zabalte, aby byla švestka úplně zakrytá.
- Ve větším hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a pak ztlumte výkon na střední, aby voda prudce nevařila.
- Dejte švestkové knedlíky do vroucí vody a vařte je asi tak 15 až 20 minut. Knedlíky jsou hotové, když vyplavou na hladinu.
- Vytáhněte knedlíky naběračkou, nechte je okapat, dejte na talíř a podle chuti posypte cukrem a případně i skořicí. Můžete podávat také s tvarohem nebo třeba vanilkovou omáčkou.
Určitě tento recept vyzkoušejte. Bramborové knedlíky se švestkami nepochybně dobře konkurují kynutým ovocným knedlíkům. K těmto knedlíkům se také skvěle hodí skořice, takže pokud ji máte rádi, tak na nic určitě nezapomeňte.