Recept na švestkový koláč s tvarohem, mákem a drobenkou se skvěle hodí, když máte rádi koláče, na zahradě nebo v sadu dozrají šťavnaté švestky a vy chcete upéct prostě něco dobrého. Tak na nic nečekejte a pusťte se do tohoto rychlého švestkového koláče.
Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (změklého)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň
- 500 g švestek (rozpoložených a zbavených jader)
- 200 g tvarohu
- 3 lžíce máku
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- nastrouhaná citronová kůra (nepovinné)
Na drobenku
- 75 g hladké mouky
- 50 g másla (studeného)
- 50 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
Postup
- Těsto:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujte těsto do hladka.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočinout zhruba půl hodiny až hodinu.
- Náplň:
- V míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru (pokud používáte) a mák, dokud vznikne hladká náplň.
- Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyválejte těsto na velikost dna formy na koláč (kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje.
- Náplň:
- Na těsto nanesete připravenou náplň z tvarohu, máku a cukru. Rovnoměrně ji rozprostřete.
- Švestky a drobenka
- Na náplň naskládejte švestky seříznutou stranou nahoru.
- Drobenka a pečení:
- Na vrch švestek posypte připravenou drobenku a rovnoměrně ji rozložte, aby byla na švestkách všude.
- Pečení:
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé.
- Podávání:
- Švestkový koláč s tvarohem, mákem a drobenkou můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho ozdobit posypáním trochou moučkového cukru.
Díky tomuto receptu si připravíte vynikající švestkový koláč s tvarohem, mákem a křupavou drobenkou, který je skvělým způsobem, jak využít sezónní švestky a připravit si něco dobrého nejen pro sebe, ale také pro nějakou oslavu, setkání nebo nečekanou návštěvu.