Rychlý švestkový koláč s tvarohem a mákem – recept s drobenkou

Recept na švestkový koláč s tvarohem, mákem a drobenkou se skvěle hodí, když máte rádi koláče, na zahradě nebo v sadu dozrají šťavnaté švestky a vy chcete upéct prostě něco dobrého. Tak na nic nečekejte a pusťte se do tohoto rychlého švestkového koláče.

Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň

  • 500 g švestek (rozpoložených a zbavených jader)
  • 200 g tvarohu
  • 3 lžíce máku
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • nastrouhaná citronová kůra (nepovinné)

Na drobenku

  • 75 g hladké mouky
  • 50 g másla (studeného)
  • 50 g cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru

Postup

  1. Těsto:
    • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
    • Přidejte změklé máslo, cukr a vejce. Vypracujte těsto do hladka.
    • Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočinout zhruba půl hodiny až hodinu.
  2. Náplň:
    • V míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru (pokud používáte) a mák, dokud vznikne hladká náplň.
  3. Příprava:
    • Troubu předehřejte na 180 °C.
    • Vyválejte těsto na velikost dna formy na koláč (kolem 26 cm) a přeneste ho do formy. Vytvořte okraje.
  4. Náplň:
    • Na těsto nanesete připravenou náplň z tvarohu, máku a cukru. Rovnoměrně ji rozprostřete.
  5. Švestky a drobenka
    • Na náplň naskládejte švestky seříznutou stranou nahoru.
  6. Drobenka a pečení:
    • Na vrch švestek posypte připravenou drobenku a rovnoměrně ji rozložte, aby byla na švestkách všude.
  7. Pečení:
    • Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 až 35 minut, nebo dokud těsto není zlatavé.
  8. Podávání:
    • Švestkový koláč s tvarohem, mákem a drobenkou můžete podávat teplý nebo studený. Můžete ho ozdobit posypáním trochou moučkového cukru.

Díky tomuto receptu si připravíte vynikající švestkový koláč s tvarohem, mákem a křupavou drobenkou, který je skvělým způsobem, jak využít sezónní švestky a připravit si něco dobrého nejen pro sebe, ale také pro nějakou oslavu, setkání nebo nečekanou návštěvu.

Napsat komentář