Tato doslova sýrová cuketa je lahodný a jednoduchý pokrm, který kombinuje chuť a krémovost sýra s jemností cukety. Zde je recept na sýrovou cuketu, který je samozřejmě dostatečně přizpůsobitelný ať už samotnou volbou sýra, nebo další bylinek podle vaší chuti.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 hrnek strouhaného sýra (např. ementál, čedar, gouda nebo podobný tvrdý sýr)
- 1/2 hrnku strouhanky (můžete použít i strouhanku z celozrnného chleba)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle chuti (např. petrželka, bazalka, tymián)
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Cukety omyjte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Dejte strouhanou cuketu do cedníku, osolte ji a nechte asi 10 až 15 minut odležet, aby se zbavila přebytečné vody.
- V pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte krátce.
- Přidejte nastrouhanou cuketu do pánve a smažte ji asi 5 minut, dokud nezměkne. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte čerstvé bylinky podle chuti a promíchejte.
- Přeneste směs cukety do zapékací formy a rovnoměrně ji rozložte.
- Na vrch rozložte strouhanku a poté strouhaný sýr.
- Dejte formu s cuketou do předehřáté trouby a pečte asi 20 až 25 minut, dokud sýr neztuhne a nezezlátne.
- Hotovou sýrovou cuketu můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu, rybě nebo jiným pokrmům.
Tento recept na sýrovou cuketu je skvělou možností, jak si vychutnat chutný a jednoduchý pokrm s využitím sezónní zeleniny a sytého sýra. Můžete recept přizpůsobit svému vkusu přidáním různých bylinek nebo koření.