Italské těsto na pizzu je známé svou tenkou, křupavou a vzdušnou strukturou. Zde je základní recept na italské těsto na pizzu a níže potom ještě recept na vynikající rajčatový základ.
Ingredience
- 500 g hladké pšeničné mouky (typ “00”)
- 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
- 325 ml teplé vody
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.
- Pokud používáte sušené droždí, rozpusťte ho ve 100 ml teplé vody a nechte ho 5 až 10 minut odpočinout, dokud se nevytvoří pěna. Pokud používáte čerstvé droždí, rozdrolte ho přímo do mísy s moukou.
- Vytvořte výklenek ve středu mouky a přidejte rozpuštěné sušené droždí nebo čerstvé droždí.
- Postupně přilévejte zbylou teplou vodu a olivový olej do středu výklenku, zatímco pomalu mícháte vnitřní okraje mouky, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a začněte ho hnětat. Pokračujte v hnětení těsta po dobu 8 až 10 minut, dokud není hladké a pružné.
- Vrátit těsto zpět do mísy a zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem. Nechte těsto kynout na teplém místě po dobu 1,5 až 2 hodin, dokud se zdvojnásobí svůj objem.
- Po vykynutí těsto znovu vyndejte na pomoučenou pracovní plochu a jemně ho prohněťte, abyste vytlačovali přebytečný vzduch.
- Těsto rozdělte na menší kousky podle požadované velikosti pizz. Každý kousek těsta rozvaďte na tenkou placku podle požadovaného tvaru.
- Na rozpálený pizza kámen nebo plech dejte těsto s náplní a pečte v předehřáté troubě na maximální teplotě (ideálně 250 až 300 °C) po dobu 10 až 15 minut, nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a není dobře upečené včetně všech ingrediencí jako je šunka, sýr, nebo třeba kuřecí maso.
- Vyjměte pizzu z trouby a nechte ji chvíli odpočinout, než ji podáte.
Můžete si přizpůsobit “náplň” pizzy podle svého gusta a přidat oblíbené ingredience jako rajčatovou omáčku, sýr, šunku, zeleninu a bylinky. Těsto na pizzu je základem, který umožňuje vyniknout chuti náplně.
Když už máte těsto na pizzu, připravte si rajčatový základ
Rajčatový základ na pizzu je důležitou součástí přípravy pizzy. Zde je jednoduchý recept na rajčatovou omáčku, kterou můžete použít jako základ pro svou pizzu:
Ingredience
- 400 g konzervovaných rajčat (např. oloupaná rajčata nebo rajčatová omáčka)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička cukru (volitelné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nasekaný česnek a vařte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte konzervovaná rajčata (pokud používáte celá oloupaná rajčata, rozmačkejte je vidličkou nebo je lehce rozmixujte mixérem) a míchejte.
- Přidejte sušené oregano, bazalku, cukr (pokud chcete mírně zjemnit kyselost rajčat) a dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Vařte omáčku na mírném ohni po dobu 15 až 20 minut, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla. Občas omáčku promíchejte.
- Ochutnejte omáčku a případně přidejte další koření nebo dochuťte podle své chuti.
- Nechte omáčku vychladnout a poté ji můžete použít jako základ na pizzu. Nanesete ji na těsto a přidejte další oblíbené ingredience.
Tento rajčatový základ je univerzální a můžete ho upravit podle svých preferencí. Přidávání čerstvé bazalky, čerstvých rajčat nebo jiných bylinek může dodat omáčce ještě více chuti a čerstvosti.