Vyzkoušejte jeden z vynikajících receptů na těstovinový salát s kuřetem nebo rybí alternativou – tuňákem a zeleninou. Recepty můžete jednoduše upravovat přidáním nebo ubráním ingrediencí. Máme pro vás těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí a druhý je potom s tuňákem, zeleninou a tymiánem.
Těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí
Těstovinový salát s kuřetem a kukuřicí je lahodný a sytý pokrm, který je ideální jako hlavní jídlo nebo jako příloha na grilování či pikniky. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto salátu. Kuřecí maso může být vařené, ale pokud máte preferujete nebo máte po ruce pečené či grilované, můžete použít.
Ingredience
- 250 g těstovin (například spirálové nebo vrtulky)
- 2 kuřecí prsa, uvařená a nakrájená na menší kousky
- 1 plechovka kukuřice, odkapaná
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1/2 cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce nasekané petrželky nebo koriandru (volitelné)
- 1/4 hrnku majonézy
- 2 lžíce řeckého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Vařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte, opláchněte studenou vodou a nechte je vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte uvařené a nakrájené kuřecí maso, kukuřici, nakrájenou papriku, jemně nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku nebo koriandr.
- V malé misce smíchejte majonézu, řecký jogurt a citronovou šťávu. Přidejte sůl a pepř podle chuti a dobře promíchejte.
- Přidejte připravenou omáčku ke směsi s kuřecím masem a zeleninou v misce. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a byly pokryty omáčkou.
- Přidejte vychlazené těstoviny a opatrně promíchejte, aby se těstovinový salát s kuřetem a dalšími ingrediencemi rovnoměrně spojil.
- Salát nechte odležet v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a těstovinový salát s kuřetem se vychladil.
Těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí je připraven k podávání. Můžete jej servírovat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k jiným pokrmům. Tento salát je osvěžující, výživný a nabízí skvělou kombinaci chutí zeleniny, kuřecího masa a těstovin.
Těstovinový salát s tuňákem, zeleninou a tymiánem
Těstovinový salát s tuňákem, zeleninou a tymiánem je lahodný a zdravý pokrm, který je snadno připravitelný a plný chutí. Zde je jednoduchý recept na tento salát, který můžete podle sebe jakkoliv upravovat.
Ingredience
- 250 g těstovin (například farfalle, penne nebo spirály)
- 1 plechovka tuňáka v olivovém oleji, odkapaná
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1/4 červené cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Vařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte, opláchněte studenou vodou a nechte je vychladnout.
- V míse smíchejte tuňáka v olivovém oleji, nakrájenou červenou papriku, nakrájenou okurku, jemně nakrájenou červenou cibuli, nasekanou petrželku a tymián.
- V malé misce smíchejte extra panenský olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, abyste vytvořili zálivku pro salát.
- Přidejte zálivku ke směsi s tuňákem a zeleninou v míse. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a byly pokryty zálivkou.
- Přidejte vychlazené těstoviny a opatrně promíchejte, aby se salát rovnoměrně spojil.
- Těstovinový salát nechte odležet v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a salát se zchladil.
Těstovinový salát s tuňákem, zeleninou a tymiánem je připraven k podávání. Můžete jej servírovat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k jiným pokrmům. Tento salát nabízí bohaté chutě tuňáka, svěží zeleniny a aromatického tymiánu, které se skvěle doplňují.
Které těstoviny jsou na salát nejvhodnější
Existuje mnoho druhů těstovin, které jsou vhodné pro přípravu salátů. Některé z nejoblíbenějších typů těstovin pro saláty zahrnují níže uvedené, ale samozřejmě záleží na vás, jaké těstoviny použijete.
- Farfalle (motýlky): Těstoviny ve tvaru motýlka, které mají skvělou schopnost uchytit omáčku a zachytit v sobě další ingredience.
- Penne: Trubičkové těstoviny s rovnými konci, které jsou skvělé pro saláty díky svému tvaru a textuře.
- Fusilli (šneci): Těstoviny ve tvaru šneku, které mají výrazné zářezy a jsou skvělé pro zachycení omáček a přísad.
- Orzo: Malé těstoviny, které připomínají velikostí rýži. Jsou perfektní pro přípravu chladných salátů.
- Rotini: Těstoviny ve tvaru spirály, které jsou skvělé pro zachycení omáčky a mají zábavný vzhled.
- Ravioli: Plněné těstoviny, které mohou být nakrájeny na menší kousky a použity v salátech také.
Couscous: Sice to nejsou to těstoviny, ale často používá jako základ pro chladné saláty. Je rychle a snadno připravitelný a má lehkou a vláčnou konzistenci.
Vyberte si těstoviny podle svých osobních preferencí a dle receptu, který chcete připravit. Každý druh těstovin může přinést do salátu něco navíc, už třeba jen s ohledem na vzhled. Na některé druhy se lépe „váže“ zálivka a salát zůstává vzdušnější – například penne.