Pravé italské tiramisu – recept s mascarpone a savoiardi

Pravé tiramisu je italský dezert, který se skládá z vrstev savoiardi piškotů namočených v kávě, krému z mascarpone, cukru, vajec a posypáno kakaem. Zde je jednoduchý recept na pravé tiramisu, které si můžete udělat sami.

Ingredience

  • 200 g mascarpone
  • 3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
  • 70 g cukru
  • 1 balení savoiardi piškoty (ladyfingers)
  • Silná káva (cca 200 – 300 ml)
  • Kakao na posypání

Postup

  1. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte do hladké a světlé hmoty.
  2. Do směsi s žloutky postupně přidávejte mascarpone a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladký krém.
  3. Bílky ušlehejte do tuha a opatrně je vmíchejte do směsi s mascarpone a žloutky.
  4. Uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Do kávy můžete přidat trochu cukru pro větší sladkost.
  5. Piškoty namočte jednotlivě v kávě a pokládejte je na dno formy nebo mističky.
  6. Na vrstvu sušenek nanesete polovinu krému z mascarpone.
  7. Opakujte postup s druhou vrstvou sušenek a zbytkem krému.
  8. Posypte vršek tiramisu kakaem a případně ozdobte čokoládovými kousky nebo čokoládovým sirupem.
  9. Nechte tiramisu odpočinout v lednici minimálně 4 hodiny nebo přes noc, aby sušenky dobře nasákly a chutě se propojily.

Toto je základní recept na pravé tiramisu, které má bohatou a krémovou texturu s jemnou kávovou a mascarpone chutí. Můžete si také přidat do krému trochu rumu nebo likéru pro bohatší chuť. Nezapomeňte, že tiramisu se nejvíce chutná po několika hodinách odpočinku v lednici, kdy se chutě propojí a sušenky nasají dobře kávu. Pokud budete chtít, můžete udělat rovnou také tiramisu do skleniček.

Něco málo z historie tiramisu

Tiramisu je slavný italský dezert s vrstvami kávových namočených sušenek (cukrářských piškotů), krému z mascarpone sýru a kakaovým práškem. Jeho přesný původ není úplně jasný, ale existuje několik teorií o jeho historii.

Jedna z nejrozšířenějších teorií je, že tiramisu vzniklo v italském městě Treviso na konci 17. nebo začátku 18. století. Předpokládá se, že dezert byl vytvořen jako posila pro benátské prostitutky, které se občas osvěžovaly silnou kávou a sladkým dezertem před svou práci. Tiramisu mělo jim dodat energii a povzbudit je.

Další teorie tvrdí, že tiramisu vzniklo v 20. století v regionu Veneto. Existuje příběh, že v roce 1969 si restauratér z města Treviso, Ada Campeol, vytvořil dezert pro svou restauraci Le Beccherie. Dezert se stal velmi oblíbeným a rozšířil se do dalších restaurací po celé Itálii a později i do celého světa.

Přesný původ tiramisu tak zůstává nejasný, ale bezpochyby se jedná o jeden z nejslavnějších italských dezertů, který si získal svou popularitu díky svému jedinečnému kombinaci chuti a textury.

Napsat komentář