Pravé tiramisu je italský dezert, který se skládá z vrstev savoiardi piškotů namočených v kávě, krému z mascarpone, cukru, vajec a posypáno kakaem. Zde je jednoduchý recept na pravé tiramisu, které si můžete udělat sami.
Ingredience
- 200 g mascarpone
- 3 vejce (žloutky a bílky odděleně)
- 70 g cukru
- 1 balení savoiardi piškoty (ladyfingers)
- Silná káva (cca 200 – 300 ml)
- Kakao na posypání
Postup
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte do hladké a světlé hmoty.
- Do směsi s žloutky postupně přidávejte mascarpone a důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladký krém.
- Bílky ušlehejte do tuha a opatrně je vmíchejte do směsi s mascarpone a žloutky.
- Uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Do kávy můžete přidat trochu cukru pro větší sladkost.
- Piškoty namočte jednotlivě v kávě a pokládejte je na dno formy nebo mističky.
- Na vrstvu sušenek nanesete polovinu krému z mascarpone.
- Opakujte postup s druhou vrstvou sušenek a zbytkem krému.
- Posypte vršek tiramisu kakaem a případně ozdobte čokoládovými kousky nebo čokoládovým sirupem.
- Nechte tiramisu odpočinout v lednici minimálně 4 hodiny nebo přes noc, aby sušenky dobře nasákly a chutě se propojily.
Toto je základní recept na pravé tiramisu, které má bohatou a krémovou texturu s jemnou kávovou a mascarpone chutí. Můžete si také přidat do krému trochu rumu nebo likéru pro bohatší chuť. Nezapomeňte, že tiramisu se nejvíce chutná po několika hodinách odpočinku v lednici, kdy se chutě propojí a sušenky nasají dobře kávu. Pokud budete chtít, můžete udělat rovnou také tiramisu do skleniček.
Něco málo z historie tiramisu
Tiramisu je slavný italský dezert s vrstvami kávových namočených sušenek (cukrářských piškotů), krému z mascarpone sýru a kakaovým práškem. Jeho přesný původ není úplně jasný, ale existuje několik teorií o jeho historii.
Jedna z nejrozšířenějších teorií je, že tiramisu vzniklo v italském městě Treviso na konci 17. nebo začátku 18. století. Předpokládá se, že dezert byl vytvořen jako posila pro benátské prostitutky, které se občas osvěžovaly silnou kávou a sladkým dezertem před svou práci. Tiramisu mělo jim dodat energii a povzbudit je.
Další teorie tvrdí, že tiramisu vzniklo v 20. století v regionu Veneto. Existuje příběh, že v roce 1969 si restauratér z města Treviso, Ada Campeol, vytvořil dezert pro svou restauraci Le Beccherie. Dezert se stal velmi oblíbeným a rozšířil se do dalších restaurací po celé Itálii a později i do celého světa.
Přesný původ tiramisu tak zůstává nejasný, ale bezpochyby se jedná o jeden z nejslavnějších italských dezertů, který si získal svou popularitu díky svému jedinečnému kombinaci chuti a textury.