Třená bábovka vyniká svým vláčným a lahodným těstem. Právě takhle dělávala bábovku třeba i vaše babička. Postup je jednoduchý také díky hrnkovému odměřování ingrediencí, takže ušetříte při pečení třené bábovky čas. Zkuste tento výborný tradiční recept a podle svých chutí přidejte do bábovky třeba další ingredience, jako je kakao, nebo rozinky.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 1/2 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku másla (pokojové teploty)
- 3 vejce
- 1 hrnek odstátého mléka
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Vanilkový cukr nebo vanilka z poloviny lusku
- Špetka soli
Postup
- Připravte si formu na bábovku – vymažte ji máslem a vysypte strouhankou a troubu nechte předehřát na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte krystalový cukr a měkké máslo. Tuto směs třete tak dlouho, dokud nevznikne krémová a nadýchaná konzistence. Toto je základ pro třenou bábovku, aby byla opravdu jako od babičky a měla charakteristické těsto.
- Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a důkladně promíchejte.
- Přidejte vanilkový cukr nebo vanilku a špetku soli. Znovu pečlivě promíchejte.
- Postupně přidávejte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva střídavě s odstátým mlékem. Promíchejte všechny ingredience, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek.
- Nalijte těsto do připravené formy na bábovku.
- Dejte bábovku péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 minut, nebo dokud bábovka nezíská zlatavou barvu a špejle do ní zapíchnutá nezůstane suchá.
- Po upečení nechte třenou bábovku vychladnout ve formě asi 20 minut a potom ji opatrně vyklopte. Pokud se nedaří, nechte ještě chvíli chladnout, a při vyklápění poklepejte ze všech stran na formu.
Tato třená bábovka je jako od babičky a vyniká svou skvělou chutí. Můžete bábovku upravit podle sebe přidáním ovoce, ořechů nebo jiných ingrediencí podle vaší chuti. Můžete také těsto rozdělit, do jedné části přidat kakao a udělat mramorovanou bábovku.