Třešňová marmeláda je skvělým způsobem, jak si užít chuť sladkých a šťavnatých třešní i mimo jejich krátkou sezónu. Zkuste tento recept na přípravu třešňové marmelády, která vám přijde vhod kdykoliv během roku třeba na snídani s čerstvým pečivem.
Ingredience
- 1 kg třešní (odstraňte pecky)
- 400 g cukru (množství cukru lze upravit podle chuti třešní)
- Šťáva z 1 citronu (pro zvýraznění chuti a konzervaci)
Postup
- Třešně důkladně omyjte, odstraňte pecky a případně zelené stopky.
- V hrnci smíchejte vypeckované třešně s cukrem a šťávou z citronu. Nechte směs hodinu odpočinout, aby třešně pustily svou šťávu.
- Hrnec dejte na střední oheň a začněte směs třešní vařit. Vařte asi 20 až 30 minut za stálého míchání, dokud marmeláda nezhoustne na požadovanou konzistenci podle vás.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Když je marmeláda hustá a dosáhla požadované konzistence, máte hotovo.
- Hotovou třešňovou marmeládu nalijte do připravených sterilizovaných sklenic a pevně je uzavřete. Naplněné a uzavřené sklenice otočte dnem nahoru a nechte je vychladnout.
- Skladujte marmeládu z třešní na chladném a suchém místě. Třešňovou marmeládu můžete skladovat s klidem až několik měsíců.
Tuto vynikající třešňovou marmeládu můžete podávat na čerstvé pečivo, jako náplň při pečení moučníků, na palačinky nebo třeba do bílého jogurtu.