Těmito skvělými trojhránky z listového těsta plněného mletým masem získáte lahodný a křehký pokrm, který bude mít zaručený úspěch u dětí i u dospělých. Skvěle se hodí jako lehká večeře nebo jakou součást nějakého většího pohoštění. Můžete si je vychutnat teplé, ale skvělé jsou také za studena. Podle svých chutí můžete směs mletého masa udělat také trochu pikantní a pohrát si s chutěmi, případně přidat také nějaké bylinky.
Ingredience
- 1 balení listového těsta (cca 300 g)
- 300 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí nebo mix)
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 1/2 čajové lžičky sušeného kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Postup
- Rozpalte pár lžic oleje na pánvi a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátne a hezky se nerozvoní.
- Přidejte mleté maso a smažte, dokud maso nebude hotové. Podle potřeby rozbíjejte hrudky masa a občas promíchejte.
- Přidejte mletou papriku, kmín, sůl a pepř podle chuti. Dobře vše promíchejte a nechte chvíli restovat. Potom odstavte a nechte vychladnout.
- Rozválejte si listové těsto na pomoučeném povrchu do obdélníku.
- Připravenou náplň rozložte na jednu polovinu listového těsta, ale ne až ke kraji – nechte okraje volné.
- Druhou polovinu těsta překlopte přes náplň a jemně přitlačte okraje, aby se náplň nevytlačila ven.
- Listové těsto s náplní nyní rozřízněte na jednotlivé trojúhelníky. Můžete použít nůž nebo kolečko na pizzu.
- Na plech vyložený pečicím papírem položte jednotlivé trohránky s náplní.
- Pokud chcete, můžete trojúhelníky ještě potřít rozšlehaným žloutkem pro hezky lesklý povrch.
- Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte asi tak 15 až 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.
- Hotové trojhránky z listového těsta s mletým masem můžete podávat teplé jako samostatný pokrm, s nějakou omáčkou nebo jako součást stolu s pohoštěním.