Vynikající, rychlé a snadné tvarohové knedlíky s jahodami jsou oblíbeným a tradičním sladkým jídlem především v jahodové sezóně. Zde je základní recept na jejich přípravu. Nezapomeňte použít čerstvé a zralé jahody, aby byly skutečně top.
Ingredience
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- cca 200 g jahod (čerstvé nebo mražené)
- moučkový cukr na posypání, máslo na přelití
Postup
- Ve velké míse smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový cukr a špetku soli.
- Postupně přidávejte hladkou mouku a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu více mouky.
- Těsto nechte odpočinout zhruba 30 minut.
- Mezitím si připravte jahody. Pokud používáte čerstvé jahody, očistěte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte mražené jahody, nechte je rozmrazit.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Na pomoučené ploše rozválejte těsto na tloušťku přibližně 1 cm.
- Na střed těsta rozložte jahodové kousky.
- Pečlivě zabalte jahody do tvarohového těsta a vytvořte kulaté knedlíky.
- Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte asi 10 až 15 minut, dokud tvarohové knedlíky nevyplavou na hladinu. Občas je opatrně pootočte, aby se vařily rovnoměrně.
- Vyjměte hotové knedlíky naběračkou a nechte je trochu okapat.
- Knedlíky podávejte ještě teplé posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Tvarohové knedlíky s jahodami jsou vynikající hlavní jídlo nebo i dezert. Můžete si je vychutnat samotné nebo třeba se šlehačkou. Záleží jen a jen na vás a vašich zvyklostech, jak si knedlíky s jahodami vyladíte.
Nejlepší knedlíky jsou s čerstvými a zralými jahodami
Čerstvé zralé jahody jsou lahodné a sladké. Často konzumují syrové nebo se používají jako ingredience do různých dezertů a pokrmů. Zde je několik tipů, jak vybrat a skladovat čerstvé zralé jahody.
- Vzhled: Vyberte jahody s jasně červenou barvou, které jsou celé a bez poškození. Unikající šťáva na povrchu jahod je známkou zralosti.
- Vůně: Zralé jahody mají příjemnou a intenzivní vůni. Při výběru jahod je dobré k nim jemně přičichnout, abyste zjistili, zda mají silnou a příjemnou vůni.
- Konzistence: Zralé jahody by měly být pevné, ale zároveň měkké a šťavnaté. Pokud jsou jahody tvrdé, je pravděpodobné, že ještě nejsou plně zralé a může to ovlivnit výsledek vaší snahy. I do tvarohových knedlíků preferujte zralé a šťavnaté jahody.
- Skladování: Pokud jahody nemáte v plánu okamžitě spotřebovat, uložte je do chladničky. Ideální je umístit je na talíř nebo do misky a zakrýt čistou utěrkou. Spotřebujte je co nejdříve, aby si udržely svou čerstvost a chuť.
- Příprava: Před konzumací opláchněte jahody ve studené vodě a odstraňte stonky. Mohou být podávány samotné jako osvěžující a zdravá svačina nebo mohou být použity jako ingredience právě do tvarohových knedlíků, v salátech, smoothie, dortech, palačinkách a mnoha dalších pokrmech.
Je důležité si uvědomit, že jahody jsou citlivé na poškození a rychle se kazí, proto je dobré vybrat si čerstvé a zralé jahody a spotřebovat je co nejdříve po nákupu nebo utržení třeba z vlastní zahrady.