Rychlé a snadné tvarohové knedlíky s jahodami – recept

Vynikající, rychlé a snadné tvarohové knedlíky s jahodami jsou oblíbeným a tradičním sladkým jídlem především v jahodové sezóně. Zde je základní recept na jejich přípravu. Nezapomeňte použít čerstvé a zralé jahody, aby byly skutečně top.

Ingredience

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka soli
  • cca 200 g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • moučkový cukr na posypání, máslo na přelití

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový cukr a špetku soli.
  2. Postupně přidávejte hladkou mouku a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu více mouky.
  3. Těsto nechte odpočinout zhruba 30 minut.
  4. Mezitím si připravte jahody. Pokud používáte čerstvé jahody, očistěte je a nakrájejte na menší kousky. Pokud používáte mražené jahody, nechte je rozmrazit.
  5. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  6. Na pomoučené ploše rozválejte těsto na tloušťku přibližně 1 cm.
  7. Na střed těsta rozložte jahodové kousky.
  8. Pečlivě zabalte jahody do tvarohového těsta a vytvořte kulaté knedlíky.
  9. Knedlíky vložte do vařící osolené vody a vařte asi 10 až 15 minut, dokud tvarohové knedlíky nevyplavou na hladinu. Občas je opatrně pootočte, aby se vařily rovnoměrně.
  10. Vyjměte hotové knedlíky naběračkou a nechte je trochu okapat.
  11. Knedlíky podávejte ještě teplé posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Tvarohové knedlíky s jahodami jsou vynikající hlavní jídlo nebo i dezert. Můžete si je vychutnat samotné nebo třeba se šlehačkou. Záleží jen a jen na vás a vašich zvyklostech, jak si knedlíky s jahodami vyladíte.

Nejlepší knedlíky jsou s čerstvými a zralými jahodami

Čerstvé zralé jahody jsou lahodné a sladké. Často konzumují syrové nebo se používají jako ingredience do různých dezertů a pokrmů. Zde je několik tipů, jak vybrat a skladovat čerstvé zralé jahody.

  • Vzhled: Vyberte jahody s jasně červenou barvou, které jsou celé a bez poškození. Unikající šťáva na povrchu jahod je známkou zralosti.
  • Vůně: Zralé jahody mají příjemnou a intenzivní vůni. Při výběru jahod je dobré k nim jemně přičichnout, abyste zjistili, zda mají silnou a příjemnou vůni.
  • Konzistence: Zralé jahody by měly být pevné, ale zároveň měkké a šťavnaté. Pokud jsou jahody tvrdé, je pravděpodobné, že ještě nejsou plně zralé a může to ovlivnit výsledek vaší snahy. I do tvarohových knedlíků preferujte zralé a šťavnaté jahody.
  • Skladování: Pokud jahody nemáte v plánu okamžitě spotřebovat, uložte je do chladničky. Ideální je umístit je na talíř nebo do misky a zakrýt čistou utěrkou. Spotřebujte je co nejdříve, aby si udržely svou čerstvost a chuť.
  • Příprava: Před konzumací opláchněte jahody ve studené vodě a odstraňte stonky. Mohou být podávány samotné jako osvěžující a zdravá svačina nebo mohou být použity jako ingredience právě do tvarohových knedlíků, v salátech, smoothie, dortech, palačinkách a mnoha dalších pokrmech.

Je důležité si uvědomit, že jahody jsou citlivé na poškození a rychle se kazí, proto je dobré vybrat si čerstvé a zralé jahody a spotřebovat je co nejdříve po nákupu nebo utržení třeba z vlastní zahrady.

Napsat komentář