Máte rádi tvarohové moučníky a jablka? Tuto skvělou kombinaci vám přináší recept na tvarohový závin s jablky, který je dalším chutným dezertem, který můžete snadno připravit a užít si ty skvělé chutě. Navíc, pokud máte jablka třeba ze zahrádky, o to lepší zážitek to bude.
Ingredience
- Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (měkkého)
- 1 vajíčko
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Pro náplň:
- 400 g tvarohu
- 3 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vajíčko
- Citronová šťáva a kůra (z 1/2 citronu)
Postup
- Začněte tím, že připravíte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte měkké máslo, vajíčko a cukr. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici asi 30 minut.
- Mezitím připravte náplň. Ve velké misce smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vajíčko, citronovou šťávu a citronovou kůru. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- Rozválejte těsto na pomoučené ploše na obdélníkový tvar.
- Na rozválené těsto položte jablka a rovnoměrně je rozprostřete po celém povrchu.
- Na jablka nanesete tvarohovou náplň.
- Pomocí těsta opatrně zavřete boky směrem ke středu, aby vznikl závin. Překlopte boky těsta přes náplň, abyste ji uzavřeli, a pokračujte v zavírání až do konce.
- Přesuňte hotový tvarohový závin s jablky na připravený plech.
- Pečte závin v předehřáté troubě zhruba 40 minut, nebo dokud není těsto do zlatova a náplň neztuhne.
- Po vytažení z trouby nechte závin trochu vychladnout, než budete podávat.
Tvarohový závin s jablky je skvělým dezertem a kombinace křupavého těsta, tvarohu a osvěžujících jablek vás prostě dostane. Pokud máte rádi, můžete samozřejmě použít také třeba rozinky.