Řecké tzatziki – top recept na okurkový salát, omáčku, dip

Tzatziki je tradiční řecký omáčka nebo dip vyrobený z jogurtu, okurek, česneku a bylinek. Tato osvěžující omáčka je často podávána jako příloha k masu, zeleninovým pokrmům nebo jako dip k pita chlebu. Má krémovou konzistenci a vynikající chuť. Zde je jednoduchý recept na přípravu řeckých tzatziků, které si zamilujete.

Ingredience

  • 1/2 okurky
  • 1 1/2 hrnku řeckého nebo bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička nasekaného čerstvého kmínu (nebo máty)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná čerstvá petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Okurku omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte ji do cedníku nebo do sítka, posolte a nechte okurku okapat, aby se zbavila nadbytečné vody.
  2. V míse smíchejte řecký jogurt, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, olivový olej a nasekaný kmín. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  3. Přidejte nastrouhanou okurku do jogurtové směsi a důkladně promíchejte.
  4. Omáčku dejte do lednice a nechte ji alespoň 1 hodinu odpočinout, aby se chutě propojily a tzatziki se vychladily.
  5. Před podáváním můžete řecké tzatziki ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.

Řecké tzatziki jsou připraveny k podávání. Můžete je servírovat jako přílohu k různým jídlům, jako je gyros, grilované maso, zeleninové pokrmy nebo jako dip k pita chlebu. Tato osvěžující omáčka / salátek je oblíbená pro svou jednoduchost, bohatou chuť a svěžest, kterou přináší do jídel. Konzistenci tzatziků můžete ovlivnit poměrem množství okurek a jogurtu, takže je můžete připravit pokaždé jinak, podle potřeby.

Historie řeckých tzatziki

Historie tzatziki je úzce spjata s řeckou kuchyní a kulturou. Tato osvěžující omáčka má kořeny v antickém Řecku a je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů řecké kuchyně. Původně byla tzatziki způsobem, jak využít běžně dostupných surovin, jako jsou jogurt, okurky a bylinky, a vytvořit osvěžující a chutnou omáčku pro doplnění dalších jídel.

V antickém Řecku byla tzatziki podobná dnešnímu receptu, obsahovala jogurt smíchaný s nakrájenými okurkami, česnekem a bylinkami, jako je máta nebo kopr. Tato omáčka byla oblíbená nejen pro svou chutnost, ale také pro své osvěžující vlastnosti, které byly vítány v horkém řeckém klimatu.

V průběhu času se recept na tzatziki proměňoval a rozšiřoval se o nové ingredience, ale základní princip zůstal stejný. Dnes se tzatziki připravuje s řeckým jogurtem, okurkami, česnekem, olivovým olejem, citronovou šťávou a bylinkami, jako je kopr nebo petrželka. Někdy se také přidávají další ingredience, jako jsou citronová kůra, mátový list nebo ořechy.

Tzatziki se stalo oblíbeným jídlem nejen v Řecku, ale také v celém světě. Díky své jednoduchosti a osvěžující chuti je to vynikající doplněk k různým jídlům, jako jsou gyros, souvlaki, saláty nebo grilovaná masa. Tzatziki je jedním z nejoblíbenějších dipů a omáček (salátů), které se podávají v řeckých restauracích a je oblíbeným pokrmem mnoha lidí po celém světě.

Napsat komentář