Utopenci jsou tradiční český pokrm, který se skládá z nakládaných klobás nebo párků s cibulí, kořením a octem. Zde je recept na nejlepší utopence. Kam se hrabou ty z hospody!
Ingredience
- 4-6 klobás nebo párků
- 2 středně velké cibule
- 4-6 kuliček nového koření
- 4-6 kuliček pepře
- 4-6 lístků bobkového listu
- 300 ml octa (nejčastěji se používá 9% stolní ocet)
- 200 ml vody
- sůl podle chuti
- chléb na podávání
Postup
- Klobásy nebo párky omyjte a zbavte případné obaly. Pokud jsou klobásy příliš dlouhé, můžete je před vařením překrojit na menší kusy.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Ve vhodném hrnci smíchejte ocet, vodu, cibuli, nové koření, pepřové kuličky, bobkový list a sůl. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 5 minut.
- Přidejte klobásy nebo párky do vývaru a nechte vařit při mírném varu po dobu 10-15 minut, dokud nejsou klobásy dobře prohřáté a zahřáté.
- Po uvaření odstraňte hrnec z tepla a nechte utopence vychladnout v nálevu.
- Utopence můžete podávat ve vývaru nebo je vyjmout z nálevu a servírovat samostatně. Tradičně se podávají se syrovým chlebem nebo houskou.
Utopence jsou často podávány jako předkrm nebo jako součást piknikových, grilovacích nebo pivních oslav. Můžete je také ozdobit dalšími ingrediencemi, jako jsou nakládané okurky nebo hořčice, podle vaší chuti.