Zde je recept na uzenou polévku s kroupami. Tato polévka se skvěle hodí v zimě, kdy dokáže také dobře zahřát. Polévku z uzeného masa můžete také udělat s rýží místu krup, záleží na vás.
Ingredience
- 200 g uzeného masa (například uzeného vepřového kolena nebo třeba uzených klobás)
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 100 g krup
- 1 lžíce oleje
- 1 l hovězího vývaru
- 400 ml vody
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- Petrželka na ozdobu
Postup
- V hrnci zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
- Přidejte uzené maso (např. nakrájené na menší kousky) a osmahněte ho spolu s cibulí a česnekem, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a kroupy. Promíchejte.
- Přilijte hovězí vývar a vodu. Přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
- Poté, co polévka začne vařit, snižte teplotu na střední a vařte ji pod pokličkou asi 30 až 40 minut, nebo dokud zelenina a maso nezměknou a kroupy nejsou měkké na zkus.
- Ochutnejte uzenou polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
- Hotovou uzenou polévku s kroupami můžete podávat posypanou nasekanou petrželkou.
Tato polévka je chutná a sytá díky uzenému masu a kroupám a skvěle zahřeje. Můžete také přidat další zeleninu, jako je petržel, pažitka nebo květák, podle svého vkusu.