Uzená polévka – recept s kroupami nebo rýží

Zde je recept na uzenou polévku s kroupami. Tato polévka se skvěle hodí v zimě, kdy dokáže také dobře zahřát. Polévku z uzeného masa můžete také udělat s rýží místu krup, záleží na vás.

Ingredience

  • 200 g uzeného masa (například uzeného vepřového kolena nebo třeba uzených klobás)
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 100 g krup
  • 1 lžíce oleje
  • 1 l hovězího vývaru
  • 400 ml vody
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Petrželka na ozdobu

Postup

  1. V hrnci zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmahněte cibuli dozlatova.
  2. Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho spolu s cibulí asi 1 minutu.
  3. Přidejte uzené maso (např. nakrájené na menší kousky) a osmahněte ho spolu s cibulí a česnekem, dokud nezíská zlatavou barvu.
  4. Přidejte nakrájenou mrkev, brambory a kroupy. Promíchejte.
  5. Přilijte hovězí vývar a vodu. Přidejte bobkový list a přiveďte k varu.
  6. Poté, co polévka začne vařit, snižte teplotu na střední a vařte ji pod pokličkou asi 30 až 40 minut, nebo dokud zelenina a maso nezměknou a kroupy nejsou měkké na zkus.
  7. Ochutnejte uzenou polévku a případně ji dochuťte solí a pepřem podle svého vkusu.
  8. Hotovou uzenou polévku s kroupami můžete podávat posypanou nasekanou petrželkou.

Tato polévka je chutná a sytá díky uzenému masu a kroupám a skvěle zahřeje. Můžete také přidat další zeleninu, jako je petržel, pažitka nebo květák, podle svého vkusu.

Napsat komentář