Vajíčkový salát – recept s majonézou, brambory nebo česnekem

Máme pro vás skvělé recepty na klasický vajíčkový salát, který můžete připravit například s majonézou, brambory nebo i rajčaty, případně třeba s medvědím česnekem. Vynecháním některých výrazných ingrediencí dostanete zaručeně klasický až retro vajíčkový salát, který nadělá spoustu parády, je výživný a hodí se na každý stůl.

Vajíčkový salát s majonézou

Vajíčkový salát s majonézou je oblíbený pokrm, který je snadno připravitelný a chutný. Zde je jednoduchý recept na přípravu vajíčkového salátu s majonézou.

Ingredience

  • 6 vajec
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice (volitelné)
  • 1 lžička jablečného octa (nebo citronové šťávy)
  • 1/4 čajové lžičky sladké papriky (volitelné, pro dochucení)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Nasekaná petrželka nebo kopr na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Vařte vajíčka ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nejsou uvařená natvrdo. Poté je okamžitě přendejte do misky s ledovou vodou, aby se snáze oloupala.
  2. Oloupejte uvařená vajíčka a nakrájejte je na menší kostičky nebo na plátky. Přidejte je do mísy.
  3. Ve sklenici smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, jablečný ocet (nebo citronovou šťávu), sladkou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  4. Omáčku přidejte k nakrájeným vajíčkům v míse. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly omáčkou.
  5. Salát nechte alespoň 15 až 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a salát se zchladil.
  6. Před podáváním můžete salát ozdobit nasekanou petrželkou nebo koprem.

Vajíčkový salát s majonézou můžete servírovat jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k jiným jídlům, například k masu nebo grilovaným pokrmům. Tento salát je krémový, sytý a nabízí lahodnou kombinaci chutí vajíček a majonézy.

Vajíčkový salát s brambory

Vajíčkový salát s brambory je lahodný a sytý pokrm, který kombinuje vajíčka, brambory a další ingredience do chutného salátu. Zde je jednoduchý recept na přípravu tohoto vajíčkového salátu.

Ingredience

  • 4 až 5 větších brambor
  • 4 vajíčka
  • 1/2 cibule, jemně nakrájená
  • 2 lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
  • 1/4 hrnku majonézy, klidně domácí
  • 2 lžíce řeckého jogurtu (volitelně pro lehčí verzi)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nebudou měkké, ale stále pevné. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
  2. Vařte vajíčka ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nejsou uvařená natvrdo. Poté je okamžitě přendejte do misky s ledovou vodou, aby se lépe loupala.
  3. Oloupejte uvařená vajíčka a nakrájejte je na menší kostičky nebo na plátky. Přidejte je do mísy s vychlazenými bramborami.
  4. Přidejte nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku nebo koriandr do mísy s bramborami a vajíčky.
  5. Ve sklenici smíchejte majonézu, řecký jogurt (pokud ho používáte), dijonskou hořčici, jablečný ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  6. Omáčku přidejte do mísy s bramborami, vajíčky a cibulí. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly omáčkou.
  7. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a salát se vychladil.

Vajíčkový salát s brambory můžete podávat samostatný pokrm nebo jako přílohu k jiným jídlům, jako je maso nebo grilované pokrmy. Tento salát je sytý, chutný a nabízí lahodnou kombinaci brambor a vajíček.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem

Vajíčkový salát s medvědím česnekem je osvěžující a aromatický pokrm, který využívá jarní medvědí česnek pro své jedinečné aroma. Medvědí česnek je oblíbeným přídavkem do salátů díky svému mírně česnekovému a cibulovému aroma s jemnou chutí česneku. Zde je jednoduchý recept na přípravu vajíčkového salátu s medvědím česnekem.

Ingredience

  • 4 až 5 vajec
  • 1 hrst lístků medvědího česneku, nasekaných
  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Vařte vajíčka ve vroucí osolené vodě asi 10 minut, dokud nejsou uvařená natvrdo. Poté je okamžitě přendejte do misky s ledovou vodou, aby se snáze oloupala.
  2. Oloupejte uvařená vajíčka a nakrájejte je na menší kostičky nebo na plátky. Přidejte je do mísy.
  3. Přidejte nasekané lístky medvědího česneku do mísy s vajíčky.
  4. Ve sklenici smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, jablečný ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  5. Omáčku přidejte k vajíčkům a medvědímu česneku v míse. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience pokryly omáčkou.
  6. Salát nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a salát se vychladil.

Vajíčkový salát s medvědím česnekem nabízí jedinečnou chuť medvědího česneku, která skvěle doplňuje chuť vajíček a majonézy.

Napsat komentář