Křehké vanilkové rohlíčky – nejlepší recept

Křehké vanilkové rohlíčky jsou lahodné vánoční cukroví s jemnou vanilkovou chutí, které se často podává k čaji nebo kávě a nemusí být zrovna Vánoce. Zde je recept na přípravu nejlepších vanilkových rohlíčků, které mají vynikající chuť a křupavou konzistenci.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla (měkkého)
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • Špetka soli
  • Mletý cukr na posypání

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, měkké máslo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vytvoří hladké těsto.
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a za pomoci nože vyškrábejte semínka. Přidejte semínka vanilkového lusku do těsta a také můžete přidat vanilkový extrakt pro intenzivnější vanilkovou chuť. Dobře promíchejte, aby se vanilková chuť rovnoměrně rozložila v těstě.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. Tímto krokem dosáhnete snazšího zpracování těsta.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na menší kousky. Z každého kousku vytvořte váleček o délce přibližně 8-10 cm. Poté vytvarujte váleček do tvaru rohlíčku a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Opakujte tento krok s ostatními kousky těsta.
  6. Vanilkové rohlíčky dejte péct do předehřáté trouby a pečte je asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte rohlíčky trochu vychladnout na plechu a poté je můžete posypat mletým cukrem.
  8. Hotové vanilkové rohlíčky můžete podávat s kávou nebo čajem. Skvěle se hodí jako sladký dezert nebo svačina.

Tento recept vám umožní vychutnat si domácí vanilkové rohlíčky s jemnou vanilkovou chutí a lahodnou křupavou konzistenci.

Napsat komentář