Křehké vanilkové rohlíčky jsou lahodné vánoční cukroví s jemnou vanilkovou chutí, které se často podává k čaji nebo kávě a nemusí být zrovna Vánoce. Zde je recept na přípravu nejlepších vanilkových rohlíčků, které mají vynikající chuť a křupavou konzistenci.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla (měkkého)
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- Špetka soli
- Mletý cukr na posypání
Postup
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, měkké máslo, moučkový cukr, žloutek a špetku soli. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a vytvoří hladké těsto.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte a za pomoci nože vyškrábejte semínka. Přidejte semínka vanilkového lusku do těsta a také můžete přidat vanilkový extrakt pro intenzivnější vanilkovou chuť. Dobře promíchejte, aby se vanilková chuť rovnoměrně rozložila v těstě.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut odpočinout do lednice. Tímto krokem dosáhnete snazšího zpracování těsta.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na menší kousky. Z každého kousku vytvořte váleček o délce přibližně 8-10 cm. Poté vytvarujte váleček do tvaru rohlíčku a položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Opakujte tento krok s ostatními kousky těsta.
- Vanilkové rohlíčky dejte péct do předehřáté trouby a pečte je asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Po vyjmutí z trouby nechte rohlíčky trochu vychladnout na plechu a poté je můžete posypat mletým cukrem.
- Hotové vanilkové rohlíčky můžete podávat s kávou nebo čajem. Skvěle se hodí jako sladký dezert nebo svačina.
Tento recept vám umožní vychutnat si domácí vanilkové rohlíčky s jemnou vanilkovou chutí a lahodnou křupavou konzistenci.