Vánoční cukroví z bílků je oblíbené především během Vánoc. Jedná se o lehké a křehké cukroví vyrobené z bílků, cukru a ořechů. Přinášíme vám základní recept na vánoční cukroví z bílků.
Ingredience
- 3 bílky z vajec
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 šálku mletých vlašských ořechů, lískových ořechů nebo mandlí
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- perníkové koření podle chuti (volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C a připravte si plech na pečení s pečicím papírem.
- Ve velké míse šlehejte bílky se špetkou soli do tuha. Měly by tvořit pevné špičky.
- Postupně přidávejte cukr a šlehejte bílky s cukrem až do té doby, dokud není směs lesklá a cukr se zcela nerozpustí.
- Přidejte mleté ořechy (vlašské ořechy, lískové ořechy nebo mandle) a vanilkový extrakt. Pokud máte rádi perníkové aroma, můžete také přidat.
- Šlehejte směs jemně, dokud nejsou všechny ingredience dobře spojeny.
- Pomocí lžíce nebo stříkačky na cukroví formujte malé kuličky nebo kolečka na plech s pečicím papírem. Ujistěte se, že mezi jednotlivými kousky cukroví zůstane dostatek místa, protože se během pečení zvětší do šířky.
- Pečte cukroví v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 až 25 minut, nebo dokud není lehce dozlatova. Vánoční cukroví z bílků by mělo být křehké na povrchu.
- Nechte cukroví vychladnout na plechu a potom ho opatrně odstraňte. Můžete je podávat na vánočním stromečku nebo v ozdobných krabičkách jako vánoční dárek.
Toto jednoduché vánoční cukroví z bílků je lehké, křehké a plné oříškové chuti. Můžete experimentovat s různými druhy ořechů nebo přidat další koření, jako je třeba skořice nebo hřebíček.