Velice oblíbené a vyhledávané cukroví, které vyniká svou lahodnou chutí díky zakysané smetaně. Pokud jste ještě nezkusili vánoční cukroví ze zakysané smetany, tak na nic nečekejte a pusťte se do něj, protože se bez pochyb stane jedním z nejoblíbenějších hned vedle perníčků a lineckého.
Ingredience
- 250 g másla (měkkého)
- 200 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 250 g zakysané smetany
- 500 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- Skořice a citronová kůra (podle chuti)
Postup
- Ve velké míse smíchejte dohladka měkké máslo s cukrem moučka.
- Přidejte žloutky, zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Dobře vše promíchejte.
- Postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a vypracovávejte těsto. Přidejte také nastrouhanou citronovou kůru ideálně z bio citronu a skořici podle své chuti.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut odpočinout do ledničky.
- Odležené těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na tloušťku zhruba 5 mm.
- Vykrajujte různé vánoční tvary cukroví podle vašeho výběru a podle toho, jaké formičky máte k dispozici.
- Vykrojené tvary skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
- Cukroví pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 10 až 12 minut, nebo dokud cukroví není dozlatova. Pozor, ať se vám nezačne cukroví přepalovat.
- Po upečení nechte cukroví vychladnout a následně jej můžete ozdobit podle své fantazie. Použijte například čokoládovou polevu, perníkovou polevu, strouhaný kokos, ořechy, nebo různé druhy posýpek v kombinaci s polevou.
Vynikající a velice oblíbené vánoční cukroví ze zakysané smetany je lahodné a má jemnou kyselkavou chuť díky zakysané smetaně. Navíc se dá s tímto těstem skvěle pracovat a také se k chuti tohoto vánočního cukroví hodí velké množství polev a různého zdobení ať už oříšky nebo jinými posýpkami. Můžete si navíc s dětmi hrát s tvary a ozdobami a vytvořit tak krásné, chutné a originální vánoční cukroví pro celou rodinu a přátele.