Vdolky (také nazývané buchty nebo buchtičky) jsou oblíbeným pečivem, které lze připravit různými způsoby, včetně pečení v troubě. Zde je recept na vdolky pečené v troubě, které jste hledali a určitě se k tomuto receptu budete rádi vracet.
Ingredience
Pro těsto:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml mléka (odstáté)
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 50 g másla (rozpuštěného)
- Špetka soli
Pro náplň:
- Tvaroh nebo marmeláda podle vaší preference
Na potření:
- Rozpuštěné máslo
Na posypání:
- Cukr moučka
Postup
- Příprava kvásku:
- Rozmíchejte sušené droždí v teplém mléce. Přidejte 1 lžičku cukru a nechte kvásek působit asi 10 až 15 minut, dokud nevytvoří pěnu na povrchu.
- Příprava těsta:
- Do mísy prosejte mouku a přidejte zbylý cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Smíchejte.
- Přidejte vytvořený kvásek, rozpuštěné máslo a vejce. Dobře promíchejte, dokud se těsto nestane hladkým a pružným. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
- Zakryjte mísu s těstem utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto kynout asi 1 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování a plnění vdolků:
- Po vykynutí těsta ho znovu propracujte a rozdělte na menší kousky.
- Každý kousek těsta rozválejte na placku a naplňte ho tvarohem nebo marmeládou podle vaší volby.
- Těsto zabalte do tvaru buchty a umístěte na plech s pečícím papírem.
- Zakryjte plech utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte vdolky kynout ještě asi 30 minut.
- Pečení:
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- Vdolky pečte v předehřáté troubě asi 20 až 25 minut, dokud nebudou hezky dozlatova.
- Potření máslem a posypání:
- Hned po vytažení z trouby potřete vdolky rozpuštěným máslem a posypte cukrem.
- Podávání:
- Vdolky podávejte teplé a můžete je ozdobit ještě trochou cukru na povrchu, pokud máte rádi sladší chuť. Případně můžete smíchat cukr se skořicí.
Vdolky pečené v troubě jsou výborné jako dezert nebo sladká pochoutka ke kávě či čaji. Mohou být naplněny různými náplněmi, takže si je můžete přizpůsobit podle své chuti. Skvělá bude domácí marmeláda, džem, ale také třeba povidla.