Pro milovníky vepřového i jiného masa tady máme skvělý recept. Vepřová pečeně na cibuli a česneku je lahodné hlavní jídlo, ve kterém jsou skvěle propojené chutě vepřového masa s cibulí a česnekem. Vyzkoušejte tento oblíbený recept.
Ingredience
- 1,5 – 2 kg vepřového masa (vepřová plec)
- 2 velké cibule, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 česnek, rozdělený na stroužky
- Olivový olej
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžičky sušeného kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžíce medu (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Opláchněte a osušte vepřové maso. V míse smíchejte sušený kmín, papriku, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Tuto směs použijete jako koření pro vepřovou pečeni. Potřete maso olivovým olejem a naneste koření ideálně rukou.
- Na dno pekáče umístěte kolečka cibule a stroužky česneku. Na cibuli a česnek naskládejte maso.
- Vepřové maso dejte do předehřáté trouby a zhruba 60 až 75 minut. Občas maso polévejte šťávou, která bude na dně pekáče.
- Zhruba 15 minut před koncem pečení můžete povrch vepřové pečeně potřít medem, aby se vytvořila příjemná medová kůžička.
- Po upečení vyndejte z trouby a nechte maso odpočinout asi 15 minut. Během tohoto času se šťáva v masa rozloží a maso bude akorát k podávání.
- Nakrájejte vepřovou pečeni na plátky a podávejte s cibulí a česnekem. K vepřové pečení na cibuli a česneku se skvěle hodí například vařené nebo americké brambory.