Máte rádi kombinaci masa a kyselkavého ovoce v kombinaci s kořením? Zde je recept na vynikající vepřovou pečeni s brusinkami. Místo brusinek můžete použít také třeba červený rybíz ala brusinky.
Ingredience
- 1,5 kg vepřové pečeně (plec nebo kýta)
- 200 g čerstvých nebo zavařených brusinek
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 200 ml vývaru nebo vody
Postup
- Vepřovou pečeni opláchněte a osušte papírovým ubrouskem. Připravte si marinádu smícháním olivového oleje, hořčice, medu, worcesterové omáčky, tymiánu, rozmarýnu, soli a černého pepře.
- Vepřovou pečeni důkladně potřete marinádou z obou stran. Nechte marinovat minimálně 1 hodinu, ideálně přes noc v lednici.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vepřovou pečeni vložte do pekáčku a přilijte vývar nebo vodu. Pečte v předehřáté troubě asi 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud nedosáhne maso vnitřní teploty 70 °C (při použití teploměru na maso).
- Asi 30 minut před koncem pečení přidejte do pekáčku brusinky a posypte je sekaným česnekem. Pokračujte v pečení, dokud není maso měkké a šťavnaté. Brusinky by už měly být také měkké.
- Po upečení vyjměte vepřovou pečeň z pekáčku a nechte ji 10 až 15 minut odpočinout před samotným krájením.
- Před podáváním můžete případně dochutit omáčkou z pečení. Pro tento účel rozmixujte šťávu z pečení spolu s brusinkami a česnekem. Případně můžete omáčku přecedit a zahustit.
- Nakrájejte vepřové maso na plátky a podávejte s omáčkou z pečení a přílohou dle vašeho výběru, například s bramborovým pyré a zeleninou, vařenými bramborami, nebo knedlíkem.
Tento recept přináší výtečnou kombinaci šťavnatého vepřového masa s kyselými brusinkami, které přidávají do jídla kontrastní a svěží chuť.