Vepřové maso na houbách – recept s kmínem (plec, kotlety)

Vepřové maso na houbách s kmínem je chutným pokrmem, který kombinuje šťavnaté vepřové maso s aromatickými houbami a dochucuje se kmínem. Použít můžete vepřovou plec, nebo kotlety – záleží co za vepřové maso preferujete a co máte právě po ruce.

Ingredience

  • 500 g vepřového masa (například vepřová krkovička nebo vepřový plátek), nakrájené na tenké plátky nebo i nudličky
  • 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku vývaru (hovězího nebo kuřecího)
  • 1 lžička kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky podle vaší preference (např. petrželka nebo tymián) pro ozdobu

Postup

  1. Nejprve zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
  4. Přidejte nakrájený česnek, kmín a smažte asi 30 sekund, dokud nezačnou společně hezky vonět.
  5. Přidejte nakrájené žampiony a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět svou šťávu.
  6. Přidejte nakrájené vepřové maso a smažte ho asi 3 až 5 minut, dokud maso nezmění barvu z růžové na hnědou.
  7. Ochutnejte tuto směs a přidejte podle potřeby a chuti sůl s pepřem.
  8. Přidejte vývar a nechte směs vařit asi 5 minut, aby se omáčka zahustila a maso dokončilo.
  9. Přeneste směs do pekáče a zakryjte.
  10. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
  11. Před podáváním můžete posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo tymián.

Takto připravené vepřové maso na houbách s kmínem bude mít lahodnou a chutnou omáčku plnou chutí hub a kmínu, která skvěle doplňuje šťavnaté vepřové maso. Můžete vepřové maso na houbách podávat s bramborami, rýží nebo těstovinami.

Napsat komentář