Vepřové maso na houbách s kmínem je chutným pokrmem, který kombinuje šťavnaté vepřové maso s aromatickými houbami a dochucuje se kmínem. Použít můžete vepřovou plec, nebo kotlety – záleží co za vepřové maso preferujete a co máte právě po ruce.
Ingredience
- 500 g vepřového masa (například vepřová krkovička nebo vepřový plátek), nakrájené na tenké plátky nebo i nudličky
- 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 1 lžička kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle vaší preference (např. petrželka nebo tymián) pro ozdobu
Postup
- Nejprve zapněte a předehřejte troubu na 180 °C.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nakrájený česnek, kmín a smažte asi 30 sekund, dokud nezačnou společně hezky vonět.
- Přidejte nakrájené žampiony a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět svou šťávu.
- Přidejte nakrájené vepřové maso a smažte ho asi 3 až 5 minut, dokud maso nezmění barvu z růžové na hnědou.
- Ochutnejte tuto směs a přidejte podle potřeby a chuti sůl s pepřem.
- Přidejte vývar a nechte směs vařit asi 5 minut, aby se omáčka zahustila a maso dokončilo.
- Přeneste směs do pekáče a zakryjte.
- Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté.
- Před podáváním můžete posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo tymián.
Takto připravené vepřové maso na houbách s kmínem bude mít lahodnou a chutnou omáčku plnou chutí hub a kmínu, která skvěle doplňuje šťavnaté vepřové maso. Můžete vepřové maso na houbách podávat s bramborami, rýží nebo těstovinami.